На 15 ноември, преди една година започна мандатът ми като кмет на община Пещера. Винаги съм твърдял, че влагам цялата си отговорност и енергия в изпълнение на обществените ми задължения и вярвам, че и в тази си роля успявам да го докажа. Всяко ново начало е изпълнено с предизвикателства, а в управлението на една община нерядко наследяваш и сериозни затруднения, но погледът ми винаги е насочен напред и амбицията ми е да правя нещата по-добри. Беше ми гласувано доверие, което всеки ден се стремя да оправдая. Поех ангажименти, които крачка след крачка осъществявам, съобщи кметът на Пещера Йордан Младенов.

Благодаря и на екипа, който застана до мен, защото освен работата по програмата, с която бях избран, ни връхлетя и пандемията на Covid-19. Заедно с дейностите по облагородяване на община Пещера, опазването на живота и здравето на нашите съграждани и подпомагане на засегнатите от кризата, се превърнаха в основен приоритет. Социалните дейности са наша грижа, която се опитваме пълноценно да предоставим в Пещера.

През тази година успяхме да реализираме ангажимента за безплатна детска кухня, подпомагаме с топъл обяд и социални дейности възрастните и уязвимите, които са най-застрашени от вируса, управляваме с добър стандарт центровете за деца, младежи и пълнолетни с увреждания, осигурихме им достъп до онлайн образование чрез закупуване на компютри.

Мащабната кампания, която реализирахме съвместно с Биовет АД започната в началото на април приключи успешно. Чрез тази кампания ние успяхме да достигнем до 4 500 наши съграждани и до почти всеки дом в Пещера, Радилово и К. Димитриево.

Споразумение за отпускане на безвъзмездна финансова помощ в размер на 5 200 лева, предоставени от Съвета на Европа по Програма РОМАКТ за борба с последиците от пандемията COVID-19 ни даде възможност да помогнем на 140 семейства от кварталите „Луковица“ и „Пирин“, които получиха пакети с хранителни продукти.

Стремим се да подкрепяме децата в община Пещера и да предоставяме възможости за развитието на талантите и заложбите им и придобиване на нови знания и умения чрез разнообразни образователни, творчески и спортни форми, конкурси и турнири. Образователната мрежа е винаги в нашия фокус и може да разчита на съдействие.

Макар и трудно, в условията на пандемия, поддържахме и културния живот в община Пещера. Празникът на града успяхме да отбележим с уникално светлинно-музикално пиро шоу под надслов „Светлината по-силна от мрака“. Проведени бяха традиционни за общината културни прояви като: Празник на виното на крепост „Перистера“, Фестивалът „Среди зима на мегдана“, традиционната „Златна сватба“, Национален литературен конкурс „Спас Зафиров“, Лятната младежка творческа академия, Рок на крепостта, Фестивала на кешкека /макар и онлайн/.

През месец септември стартира проектът „Кръстопът на минало и съвремие“, който е дело на Община Пещера и Антична и средновековна крепост „Перистера“ – за развитие на културата и културния туризъм в нашия град. Работи се и по редица проекти, които целят подобряване на облика на града и селата ни, така че да бъдат по-светли, зелени и подредени.

Изградено бе ново светодиодно (LED) осветление, в два квартала – блоковете зад бензиностанция Лукойл и срещу Лидл, извършена бе рехабилитация на ул.„ Стефан Караджа”, озеленяване и вертикална планировка на кръговото кръстовище, изградиха се тротоари, паркоместа и места за отдих в квартала до бензиностанция Лукойл, направен бе основен ремонт на входната арка. Завършени са строително-монтажни работи за повишаване на енергийна ефективност на многофамилни жилищни сграда на ул. „Симон Налбант” 50 и ул. „Георги Зафиров“ 73, монтирано бе допълнително осветление на парково пространство между ул. „Симон Налбант“ и ул. „Стефан Караджа“.

Сред дейностите ни са ремонт на ул. „Иван Вазов“ в с. Радилово и на ул. „Отон Иванов“, с.Капитан Димитриево. В процес на реализация са проектите „Повишаване на енергийната ефективност на социални и жилищни сгради”, „Изграждане и оборудване на мини футболно игрище в ПГХВТ „Атанас Ченгелев“, „Реконструкция на ул. „Георги Кьосеиванов“, ул. „Иван Вазов“ и на ул. „Изгрев“, „Облагородяване на зелени площи и обособяване на кът за отдих и спорт” в с. Радилово, „Мисия Чиста природа – Спорт и здраве“ в с. Капитан Димитриево.
Очакваме финансиране и по други проекти, насочени към една съвременна инфраструктура.

Положихме усилия и в повишаване на качеството на услугите, предоставяни от Общината, държа на бърза реакция по всеки сигнал, който е отправен към нас. От началото на 2020г. до момента, с цел улеснение на гражданите и спазване на физическа дистанция предвид разпространението на Covid-19, Община Пещера въведе в административното си обслужване 56 електронни административни услуги, достъпни на интернет страницата.

Закупена бе машина за измиване на улиците, с която се извършва и дезинфекция. Управлението в диалог с гражданите и откритостта винаги са били важни за мен, както и ангажимент, който поех, затова още в началото на мандата бе сформиран Обществен съвет, с който провеждаме работни срещи.

На разположение съм на всички вас и в приемните си дни. Пълна справка по реализираните проекти, по тези, които се изпълняват в момента и тези, които очакват финансиране, ще бъде предоставена на сайта на община Пещера. Искрено се надявам, че вървим в правилната посока. Знам, че има още много неща да се свършат, но работата по изпълнение на програмата ми ще продължи все така с високи темпове.

Преди една година обещах, че ще работя честно, открито и разумно, с грижа за хората и вярвам, че го изпълнявам. Обещах, че общата ни кауза ще бъде една по-добра община Пещера, багодаря ви, скъпи съграждани, че всеки ден сме заедно в тази кауза! – завършва обръщението си към своите съграждани Йордан Младенов.