„Сложна е ситуацията в цялата страна, мерките не получават нужното разбиране и подкрепа от гражданите. Продължават да се ширят становищата, че няма такъв вирус“, изтъкна проф. Костадин Ангелов по време на днешния брифинг на Националния оперативен щаб.

https://www.facebook.com/watch/live/?v=384909802564534&ref=watch_permalink

„Всички трябва да проявим разбиране, че мерките са задължителни и са важни. Ако сега се лишим от едни права и свободи, максимално скоро ще ги имаме в тяхната цялост“, каза още здравният министър.

Най-голям натиск върху системата има в Благоевград, Бургас, Варна, Габрово, Пазарджик, Перник, Пловдив, Разград, Русе, Търговище и Шумен. От леглата за интензивно лечение най-големият процент на заетост на леглата е в Плевен и Разград, съобщи министърът. 59% от леглата в болниците в област Пазарджик са заети.

Това, че PCR тестът е отрицателен, не значи, че човек не е страда от коронавирус. Това каза здравният министър.

При пневмония и образни изменения в белите дробове, които отговарят на коронавирусната картина, ние вече знаем, че става дума за COVID-19 независимо, че тестът може да е отрицателен. Това се дължи на факта, че когато се взима секрет от носоглъдката, вирусът вече може да не е там, но човек да е развил тези тежки последствия именно от COVID-19, посочи проф. Ангелов.

Той коментира и зачестилите случаи за повторно заразени медици.

„Преди, когато бях по-емоционален, заявих, че прекараме ли заболяването сме предпазени за цял живот. Тази хипотеза обаче се опроверга. Сега издирваме повторно заразени лекари, за да направим епидемиологично проучване как се случва това“, посочи Ангелов.