Нов хит в лечението на коронавирус се оказаха тиквените семки. Заради тях потръгна и търговията с тиквите, разказаха търговци на пазара. Тиквените семки са отлични както за физическото, така и за психическото здраве. Използват се за медицински цели в продължение на хиляди години. Те са богат източник на магнезий, калций, калий, желязо, цинк и витамин К. Проучванията показват, че тиквените семки могат да намалят лошия холестерол с 13% и общите нива на холестерола с 10%. Те също така намаляват риска от развитие на кръвни насядания, сърдечносъдови заболявания, мозъчен и сърдечен удар.

Причина за завишеното търсене на тикви и тиквени семки се оказали препоръките на лекари от „Пирогов“, които преди седмица посъветваха на сайта си как да се самолекуваме при съмнения за коронавирус.

От „Пирогов“ дават препоръчителна терапевтична схема за профилактика,

която да стартира веднага след предполагаем контакт със заразени.

Тя включва следните лекарства: Антистенокардин – 3х3 т. дневно; Ремантадин – 3х2 т. дн. При липса на противопоказания и при добра поносимост, профилактиката се провежда в курс от 5 дни с прекъсване от 4-5 дни, след което се повтаря или мултиплицира. Аспирин протект х1 дневно; Тавипек Форте – 3х1 т. дн.; Геломиртол Форте – 2х1 т. дн. При липса на противопоказания и при добра поносимост, профилактиката се провежда продължително – за курс от 6-9 месеца, без прекъсвания.

Освен прием на медикаменти, сред препоръките стои и съветът за прием на сурово тиквено семе:

„Препоръчително е в ежедневното меню да се включат 50-100 гр. сурово тиквено семе за период от 6-9 месеца (по възможност за целия есенно-пролетен период). Допустим е приемът на витамини и хранителни добавки само след консултация с интернист“.