Магазините за дрехи и домашни потреби се напълниха с посетители след вестта, че след петък ще бъдат затворени до 21 декември. Повечето от посетителките разказаха, че пазаруват коледни подаръци и други необходими за дома си неща, които няма да могат да купят от следващата седмица.

Въпреки че е ясно, че хранителните магазини, аптеките и банките ще останат отворени за работа с клиенти, опашки се навървиха и там.

„Не мога да разбера защо всички започнахме да пазаруваме като за последно, след като веднъж вече преживяхме това.“ – разказа пенсионерка, която пък откриваме в магазин за дрехи втора употреба. „За мен е важно да си намеря домашна рокля, защото старата вече е за изхвърляне. Но и е развлечение, защото в другите магазини за дрехи цените са доста по-високи, а качеството на дрехите понякога е и по-лошо от това във втората употреба. Купувам само неща, които наистина мога да ползвам, но виждам далеч по-млади жени, които сигурно ходят на работа, как също си вземат друхи от този магазин.“ – допълва пазарджиклийката.

Неведение мъчи и хората зад сергиите на пазара. Много от тях все още имат стока за продан, тъй като в момента е сезонът на туршиите и подготовката на зимнината.

„Казаха, че от петък ще затварят много неща, но никой не спомена нищо за пазарите, това решение на местно ниво ли ще се вземе или не? Защото сергиите за дрехи на пазара – затворени ли ще са или отворени?“ – питат и търговците на облекла на централния градски пазар.