Мечтата на Сара Джозефа Хейл била Денят на благодарността да се чества по всички краища на света. Това така и не се случва. Вместо това други две традиции, свързани с празника, придобиват световна известност: Черният петък и Щедрият вторник.

Сара Джозефа Хейл, „кръстницата на Деня на благодарността“

Магазини в цял свят участват в Черния петък, който е почти толкова добре познат в Бразилия и България, колкото е САЩ. И все пак, ако попитате бразилец или българин за предшестващия празник, ще ви отговорят с недоумяващи погледи. Извън Съединените щати, Черният петък се случва извън контекста на Деня на благодарността.

В много страни, както и в САЩ, Черният петък е неофициалното начало на коледния сезон за пазаруване и ден, в който търговците предлагат страхотни оферти в своите магазини и онлайн. В Съединените щати магазините отварят рано на този ден, а някои са отворени още от предната вечер – за ужас на традиционалистите, които искат да запазят празника некомерсиален.

Черният петък има лоша репутация. Доста разпространено мнение е, че той е антиподът на Деня на благодарността – че всичко в него е свързано с получаване, а не с даване. След деня, посветен на добродетелта на благодарността, американците се поддават на консуматорската истерия и порока на алчността. Или поне така казват критиците на Черния петък. Но това не е пълната картина. В пазарната икономика получаването и даването са свързани. Силната икономика – изражение на която са силните продажби на Черния петък, позволява на повече американци да имат работа, по-високи доходи и повече възможности да се грижат за себе си и да са щедри към по-злощастните.

***

Което ни довежда до Щедрия вторник, често познат и със своето название в Туитър, #GivingTuesday. За разлика от Черния петък, Щедрият вторник е духовен наследник на Деня на благодарността.

Щедрият вторник е плод на усилията на 92nd Street Y, уважаван еврейски културен и общностен център в Upper East Side в Манхатън. Щедрият вторник стартира през 2012 година с цел да впрегне силата на социалните мрежи, за да насърчи хората да даряват за благотворителни каузи по техен избор. Основателите избират да проведат кампанията във вторника след Деня на благодарността заради връзката между благодарността и дарителството.

Идеята за Щедрия вторник идва от Деня на благодарността, според Хенри Тимс, изпълнителния директор на 92nd Street Y и двигателя зад създаването на Щедрия вторник. „Обсъждахме празника и осъзнахме, че ние като американци сме забравили за най-добрите и значими неща [в него]“, каза той. На Тимс и колегите му им хрумва идеята да добавят нов ден в празничния календар. „По това време всички ядат прекалено и купуват твърде много неща. Искахме да ги насърчим да са толкова разточителни и с даряването“, каза той.

Щедрият вторник набира популярност в цял свят

Щедрият вторник бързо набира популярност. Целта им за първата година е да привлекат сто участници, но откликват над 2 500 организации, от всички щати. Три години по-късно, през 2015 година, Щедрият вторник набира 116,7 милиона долара от над 700 000 дарители и привлича 10 000 организации. През същата година на движението #GivingTuesday партнират организации в 71 страни, където идеята е значима сама по себе си, без връзка с американския празник. „Първоначално смятахме, че Щедрият вторник има смисъл само в контекста на Деня на благодарността“, каза Тимс. „Не бяхме прави.“

Американският ден на благодарността може да не се чества в чужбина, но духът на благодарността завладява цял свят.