Координациoнен съвет за изпълнение на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19, по предложение на здравния министър, ще отговаря за организацията, логистиката и съхранението на всички ваксини, които България ще получи, и ще определи приоритетните групи за имунизация.

Новото звено не отменя и не измества Националния оперативен щаб по отношение на възложените му отговорности, а ще има ключова роля при изпълнението на ваксинирането. „В петък трябва да е готов и съставът на координационния съвет. Той трябва да направи цялата логистика, 24 часа трябва с това да се занимава, за да може – като дойде ваксината – да сме готови още първия ден“, заяви премиерът Бойко Борисов.

Министър-председателят изтъкна, че всеки от системата на здравеопазването, който иска, трябва да има възможност за имунизация. „Съсредоточете се първо в медицинския състав, в най-уязвимите групи“, добави Борисов.

Днес у нас пристигат 300 000 дози нискомолекулярен хепарин, който се прилага с други медикаменти при лечението на COVID-19. „Така ще има за всеки един човек. Ремдесивир също има достатъчно“, подчерта министър-председателят и разпореди ежедневно да се следи наличността на лекарствените продукти за терапията на пациентите с новия вирус.

На днешното заседание на Министерският съвет беше приет и  Национален план на Република България за готовност при пандемия. Това е програмен, основополагащ документ за справянето на държавата с определена пандемия. На тази основа за в бъдеще ще могат да се изготвят конкретни пандемични планове за справяне с конкретни заболявания, ако обществото се изправи пред друга пандемия.

Основната цел на Националния план е да ограничи заболеваемостта, да намали смъртността от пандемичната инфекция и едновременно с това, да осигури оптимални възможности за лечение на заболелите. Разписана е организацията на действията, необходими за функционирането на основни за обществения живот сектори и служби, осигуряването на информация за обществото за хода на пандемията и предприетите мерки.

Документът ясно дефинира координацията между секторите и различните административни нива, като е посочено кой ще е отговорен за всяка дейност от етапите на пандемията, и това се променя в зависимост от нейната тежест и въздействие. Предвидено е съществуващите структури и механизми за спешен отговор в държавния и в частния сектор да се използват и за реакция при пандемия.

Ваксините, който ще дойдат в България и ще бъдат такива, каквито ще пристигнат във всяка една друга европейска държава. До края на тази седмица ще оборудваме с фризери, достатъчни, за да получим първата пратка от така наречената фризерна ваксина на „Пфайзер“. Ще бъда разположени в няколко места на държавата. Като начало в София и Бургас, каза още министърът на здравеопазването.