През последните часове обилен снеговалеж имаше в Родопите, а снимки от Юндола, Равногор и Атолука радват любителите на зимните пейзажи. Преди обед за известно време беше ограничено движението по проходите „Рожен” и „Превала”. Навсякъде, където вали сняг, пътищата се почистват. Ако пътувате в планинските райони на Западна България, бъдете подготвени и задължително проверете дали имате вериги в багажника.

А екипите на енергодружествата са на крак заради очаквания обилен снеговалеж в Родопите и евентуалните аварии по електропреносната мрежа. От сутринта аварийните екипи и на 3-те енергодружества са на крак да реагират в зимната обстановка.

Електроразпределителните компании са удвоили броя на специализираните групи, които да действат в екстремна ситуация. Всички те са оборудвани с материали, инструменти и високопроходима техника, така че да могат да стигнат до най-труднодостъпните места.

Борбата с авариите е особено тежка в планинските райони. В Родопите мокрият сняг поваля огромни борове върху далекопроводите, които захранват с ток цели села. За екипите е истинско предизвикателство да стигнат до мястото на аварията. От тази зима техниците ще стигат по-бързо до авариите – със специални машини.

Често проводниците се покриват с лед, дебел над 10 сантиметра. Електромонтьорите трябва да имат качествата на алпинисти, но преди да се качат на стълба, задължително проверяват има ли напрежение.