Единственото за тази година пълно слънчево затъмнение ще прекоси Южна Америка утре, понеделник (14 декември).

Затъмнението ще започне в 15:33 българско време и ще завърши в 20:53 българско време, като пълно ще бъде най-много 2 минути и 10 секунди.

Тясната пътека, в която ще се вижда като пълно затъмнение, ще премине от Сааведра, Чили, до Салина дел Ехе, Аржентина – иначе пълното затъмнение ще премине над Атлантическия и Тихия океан.

НАСА ще излъчва затъмнението от камери в Чили, като предаването ще започне в 16:40 българско време. 

Онлайн обсерваторията Slooh също ще излъчва на живо слънчевото затъмнение, като слънчевият спектакъл ще започне в 16:40 българско време и ще бъде излъчено на страницата на групата Slooh във Facebook. Предаването ще приключи в 19:45 българско време.

Благодарение на партньорството си с Института по астрофизика на Папският католически университет (Pontificia Universidad Catolica) в Чили, онлайн обсерваторията Slooh ще сподели изгледи от вулкана Виларика, един от най-активните вулкани в Чили. Но този път активността ще идва отгоре, с разказ от множество астрономи и преследвачи на затъмнения.

Порталът Time and Date също ще излъчва изгледи от затъмнението по време на събитието на техния уебсайт, започвайки от 16:40 българско време.

Слънчевите затъмнения се случват доста често – за една година може да има от 2 до 5 слънчеви затъмнения. Пълно слънчево затъмнение се вижда от някаква част на Земята веднъж на всеки 18 месеца.

Но пълно слънчево затъмнение на едно и също място се случва веднъж в живота. Средно са необходими около 375 години.

На 14 декември тази година най-тъмната сянка на Луната, нейната умбра, ще пропусне на косъм местата в Южна Америка, които са я виждали миналата година на 2 юли.