Безплатен топъл обяд на 565 лекари в страната доставят членовете на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) в 10 града, съобщиха от организацията.

Във Велинград местният туристически бизнес от регионално Сдружение на хотелиери и ресторантьори – Велинград и Западни Родопи всеки ден доставя топъл безплатен обяд на 23 медици от двете болници в града, които се борят всекидневно на първа линия срещу COVID-19.

Инициативата за осигуряване на вкусни ястия на медиците от първа линия в борбата срещу COVID-19 е започнала по идея на регионалната структура на асоциацията – БХРА-Велико Търново и впоследствие в нея са се включили ресторанти, хотели и свързани с туристическия бизнес фирми и хора от цялата страна. Във Велико Търново 15 заведения са обединили сили и осигуряват всеки ден топъл обяд на 57 медици в града, е обяснил председателят на БХРА-Велико Търново Петър Стефанов.

Сред първите членове на БХРА, които веднага се включили в инициативата, е била структурата на асоциацията в Поморие. В инициативата в морския град са се включили 6 заведения, един магазин с топла точка и един санаториум, е обяснил председателят на регионалната структура на БХРА в града Георги Тръпков. Всеки ден те доставят топъл обяд на петима лекари в града, които са на първа линия в битката срещу коронавируса. Тридесет и пет са медиците, които всеки ден получават благодарността на своите съграждани от хотелиерски и ресторантьорски бизнес в Ловеч. Освен топла храна за обяд, често им се доставя такава и за вечерните смени, е казал председателят на регионалната структура на БХРА – Сдружение на ресторантьорите, хотелиерите и питиепродавците „Мелта“ Петко Игнатов.

В Кюстендил всеки ден топъл обяд получават 30 лекари от града, като за да осигурят вкусните ястия сили са обединили 10 заведения в града, е казал Станислав Георгиев, председател на регионалното сдружение на хотелите и ресторантите в Кюстендил.

В Сливен инициативата се разраства почти всеки ден. В нея вече са се включили 15 заведения, които доставят топъл обяд на общо 56 медици в три болници в града, е обяснил председателят на БХРА в Сливен Христо Стоянов. В Сандански хотелите и ресторантите в града доставят топла храна на 30 медици, е казал председателят на местната структура на БХРА Арбен Караджа.

В инициативата за подпомагане на лекарите от първа линия, въпреки трудностите за бизнеса им предвид наложените мерки, вече са се включили и други членове на БХРА в страната, както и други колеги от туристическия сектор и извън него.