Волейболният тим на Хебър загуби от Зенит с 1:3 в първия двубой от осминафиналите в турнира на CEV, тази вечер. Мачът се игра в зала „Васил Левски“ и започна в 18 ч.

Стартовият състав на ВК Хебър бе поведен от капитана Иван Станев, в него бяха Теодор Тодоров, Тодор Алексиев, Александар Ляфтов, Брадли Гантар, Николай Къртев и Петър Каракашев. В игра видяхме и Любомир Агонцев, който направи много добро впечатление с нестандартния си подход към играта и на няколко пъти намесата му се оказа решаваща. В играта взеха участие Спас Байрев и Иван Латунов, които в началото чакаха реда си на резервната скамейка.

В процентово съотношение двата отбора имаха еднакво добро нападение в първата част на играта, но от втория гейм насетне гостите показаха уменията и класата си.

Първият гейм бе спечелен с лекота от „тигрите“ с много добра игра и концентрация, но във втория гостите се окопитиха и започнаха да играят по начин достоен за възхищение. Двата тима се гонеха буквално точка по точка, но в края на гейма победата бе за Зенит, който взе 26 точки срещу 24 за Хебър.

Третият гейм започна с отявлен превес на руския отбор, който три минути след началото вече водеше с 5:1. Два големи пропуска направи отборът на Хебър и даде шанс на Зенит да поведе малко по-късно с 8:5. И двата отбора сякаш спряха да се владеят, като допускаха грешки в отиграването на топките. Но обиграният ни съперник успя да вземе възможното, като се възползва от пропуски на Хебър. Точките в полза на Зенит продължиха да набъбват, а играчите на руския грант се забавляваха от играта. 25:14 в тяхна полза завърши третият гейм.

Четвъртият гейм показа, че зад отбора на Зенит стоят много години труд и умения, съчетани с физически качества. Още в самото начало гостите поведоха с 5:1, което повтори ситуацията от предходния гейм, което си беше сериозна заявка за победа на Зенит и в тази част на играта. В крайна сметка руският отбор поведе осезаемо и не изпусна господстващата роля в гейма, който завърши при резултат 25:11 в полза на Зенит.

Зенит – Санкт Петербург е създаден през 2017 г. със съдействието на Газпром и Федерацията по волейбол на Русия, за да вдигне допълнително летвата за националните турнири по волейбол и да възроди традицията на Санкт Петербург да печели състезания по волейбол за мъже. Санкт Петербург е един от тимовете с най-висок бюджет в Европа. Екипът на Зенит се ръководи от много опитни треньори. Новият клуб включва както млади играчи, така и известни спортисти от руския национален отбор по волейбол. Основен спонсор на отбора е Газпром.

Утре Зенит ще се изправи срещу спечелилия 1/8-финала между Дукла (Либерец) и Строител (Минск) в двубой от 1/4-финалите.

Чешкият Дукла (Либерец) ще се изправи срещу белоруския Строител (Минск) в 21 ч., тази вечер, двубоят може да бъде гледан онлайн на страницата на ВК Хебър във Фейсбук.