Със или без търговско споразумение, Великобритания окончателно напуска ЕС на 1 януари 2021 г., което моментално слага край на свободното движение на гражданите. Какво означава това за нас на практика – отговорите на най-важните въпроси даде днес БНТ.

Можем ли да пътуваме краткосрочно без виза?

Гражданите на ЕС ще могат да продължат да пътуват за Великобритания с европейските си лични карти до 1 октомври догодина. След това влизането в страната ще става само с международен паспорт.

Като граждани на ЕС ще можем да ходим на екскурзия или на гости в Обединеното кралство без виза за кратък период от време, до три месеца.

Ако пътуваме в първите седмици на следващата година не трябва да забравяме да попълним електронния формуляр, свързан с COVID-19. Той е задължителен.

Можем ли да работим, живеем, учим във Великобритания без виза след 1 януари?

Ако след 1 януари гражданин на ЕС реши да се премести да живеете, работи или учи във Великобритания, ще трябва да кандидатства за виза. Визите са различни и зависят от това с какво смятате да се занимавате и колко дълъг ще бъде предстоят ви.

Програмите „Еразмус“ ще важат ли и за Великобритания?

Всички, които в момента участват в програми „Еразмус“ във Великобритания, ще могат да ги довършат. Дали в бъдеще британските университети ще участват в програмите на ЕС за образование, изследвания и наука зависи изцяло от развоя на преговорите за бъдещите отношения.

Какво се променя на летищата?

От 1 януари Великобритания се превръща в трета държава за ЕС. На летищата вече няма да можем да ползваме гишетата за европейски граждани.

Великобритания и до сега не беше член на ЕС и имаше гранични проверки. Те останат и в бъдеще. Ако международните ни паспорти имат биометричен символ на корицата, ще можем да продължим да използваме електронните гейтове.

Можем ли да пътуваме с домашен любимец?

Можем да пътуваме във Великобритания с домашен любимец, ако той има микрочип, европейски паспорт и всички необходими ваксинации. Но най-добре предварително да се осведомим за действащите в страната правила.

Ще важи ли европейската здравноосигурителна карта след 1 януари?

Европейската здравноосигурителна карта е документ, които ни дава право, ако сме здравноосигурен в България, например, да ползваме спешна и неотложна здравна помощ в друга държава от ЕС. От първи януари тя няма да е валидна за Великобритания, което означава, че при пътуване е препоръчително да имаме допълнителна застраховка.

Ще можем ли да шофираме във Великобритания с българска книжка?

След първи януари гражданите на ЕС ще могат да шофират във Великобритания с книжките, издадени от държавите им.

Ще плащаме ли роуминг след 1 януари?

От 1 януари европейското законодателство и правилата за роуминга няма повече да важат за Великобритания. Това означава, че, ако пътувате в страната обажданията и мобилните данни ще бъдат според тарифите на мобилните оператори за страни извън ЕС.