На фона на разрастващата се пандемия големите хранителни хипермаркети се превръщат в развъдник на коронавирус. Причината? Липса на пропускателен режим и не спазване на дистанция между хората вътре, твърдят наши читатели.

„Не разбирам причината да са затворени ресторантите, където все пак между отделните маси има известна дистанция, след като в хипермаркетите хората си стават толкова близки, като тръгнат да се бутат по рафтовете, на които има наредени стоки в промоция“. – коментира пазарджиклийка по повод посещението си в „Кауфланд“. „С колички или без, хората се блъскат като овце и изобщо не им пука, че има епидемия. Половината си носят маските без да пъхат носа си в тях, което е същото като да са и без маски. Други са с маски с неизвестен цвят, защото си личи, че не са прани с месеци. За какви мерки изобщо говорим? Има ред докато има проверяващи от РЗИ, щом им видят гърба и хаоса се завръща:. – твърди възмутената ни читателка.

„В дните преди Коледа всички са като обезумели, пазаруват като за последно и не се съобразяват с правилата. По-добре е да се оставят отворени само малките магазини, защото там правилата се спазват по-стриктно, освен това на опашките преди касите не се спазва никаква дистанция. “ – казва друг потребител на друга голяма верига за хранителни стоки.

По време на среща в Министерството на икономиката днес представители на големите вериги заявиха , че не могат да направят нищо, ако клиентите им не спазват мерките. „Ако клиентите не искат да спазват мерките, ние няма как да им се противопоставим. Ние и в момента ги спазваме – осигурени са дезинфектанти, увеличено е работното време за да се избегнат струпвания, имаме служители, които също следят за спазването на дистанцията. Но не е възможно всеки клиент да се охранява от отделен охранител. Няма как ако хората не желаят да спазват мерките, няма как да им попречим. Това може да стане само ако самите хора са достатъчно осведомени и съвестни, и сами се пазят, пазейки и околните.“ – заяви още Йордан Матеев от Сдружението за модерна търговия, след проведена среща с министър Лъчезар Борисов и главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Очаква се по-засилено полицейско присъствие извън и вътре в магазините, също и ваксини за магазинерките и служителите в големите вериги, за да бъде защитено и тяхното здраве. Санкции и то строги трябва да бъдат налагани на клиентите, които не спазват правилата, защото те също трябва да понесат своята отговорност за безотговорното си отношение.

Всички търговски вериги са поели ангажимент към стриктно спазване на мерките срещу разпространението на Ковид-19. Това заяви по време на брифинг министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Той допълни, че голяма част от веригите са реорганизирали своята дейност, осигурили са дезинфектанти, допълнителен персонал за проверки на входовете, инвестирали са допълнителни средства. В момента се изготвя график, който ще бъде предоставен на МВР, във връзка с предстоящите засилени проверки по празниците. 

Собствениците на големи вериги очакват да се насочим и към хората, които не спазват мерките, така че санкции ще има и за потребителите. Освен МВР, РЗИ и пожарната, ще се включи и КЗП в проверките, коментира Борисов. Той обяви още, че, в случай на недостиг на персонал по магазините, ще бъде осигуряван такъв чрез Бюрата по труда.