Двеста ваксини против Ковид-19 ще пристигнат в Пазарджик на 28 декември. Първи ще бъдат ваксинирани лекарите, медицинските сестри, медицинския персонал в болниците, зъботехниците и зъболекарите в нашата област, стана ясно днес, по време на редовния брифинг на областния кризисен щаб.

Висок интерес има към ваксините от страна на здравните работници, съобщи шефката на РЗИ – Пазарджик – д-р Фани Петрова. Във връзка с националния план за ваксинация е разработена пътна карта, за доставка на ваксините срещу Ковид, уточнен е броят на медицинските лица, към момента 2151 служители в здравната система са заявили желание за ваксинация.

Пътната карта е достояние на всяко лечебно заведение, там има имунизационни кабинети и места за съхранение на ваксините. Ваксините ще престигат от РЗИ в Пловдив, ще се съхраняват при -70 градуса по Целзии в РЗИ – Пазарджик и ще се доставят в имунизационните кабинети, такива вече са обособени във всички болници на територията на областта, ДКЦ и медицински центрове.

В РЗИ – Пазарджик кабинетът се намира на партера на инспекцията. В Пазарджик ще бъдат ваксинирани лекарите и останалите здравни специалисти от Пазарджик и общините Лесичово и Септември.

Аналогично ваксините ще бъдат поставяни и в останалите общински центрове където има здравни заведения – Велинград, Панагюрище и Пещера.

Д-р Петрова изрази надежда, че странични ефекти от ваксината няма да има, но ако бъдат констатирани, те ще се отразяват по надлежния начин и ще бъдат публично оповестявани.

https://www.facebook.com/OAPazardzhik/videos/407910817307689