Ритуалът по изваждане на Богоявленския кръст в Брацигово от водите на река Умишка, ще се извърши при заустването й, до моста на площад „Костур“ пред Градски исторически музей в 10.30 часа утре.

Новината съобщи отец Любомир Траянов. По традиция празникът на Йордановден ще започне със Света божествена литургия, която ще бъде отслужена в храм „Св.Йоан Предтеча“, а с литийно шествие миряните ще се отправят към обредното място.

Службата в храма и ритуалът по изваждане на кръста ще се проведат при спазване на противоепидемичните мерки валидни в извънредната епидемиологична обстановка у нас.

Призоваваме гражданите, желаещи да бъдат част от Богоявленския ритуал да бъдат тактични и търпеливи и да спазват изискванията за носене на маски и стоене на разстояние от 1,5 метра, съобщиха от Община Брацигово.

Ритуалите за хвърлянето на кръста на Богоявление ще се състоят на 6 януари в Ракитово, Костандово и Дорково при засилени мерки за предпазване от коронавируса.

В Дорково младежката група, която всяка година организира празника, са решили тази година да няма шествие и скачане във водите на реката заради пандемията от Ковид-19. Местният свещеник отец Георги обаче ще спази ритуала да хвърли кръста от моста при сградата на горското стопанство.

Всички присъстващи на церемониите в Ракитово, Костандово и Дорково ще трябва да бъдат задължително с маски и да стоят на дистанция, както препоръчват от Българската православна църква. Ритуалите по хвърлянето на кръста за Йордановден в Ракитово ще бъдат в 11,30 ч. и в Костандово в 11.00 ч., а в Дорково в 11,30 ч.