За работата на парамедика разговаряха днес учениците от 4 „б“ клас със своя специален гост Цвятко Луджев, съобщиха от НУ“В.Друмев“ в Пазарджик.

Г-н Луджев, който е работещ парамедик , обясни на децата основните компоненти от своята ежедневна дейност. Учениците с интерес изслушаха неговата лекция и разбраха, че парамедикът е здравен работник, специално обучен да оказва първа помощ при инциденти и да поддържа живота на пациент до пристигане в болница.

Парамедикът може да работи самостоятелно /когато екипът е съставен само от парамедици/ или съвместно с медицински специалисти /лекари и специалисти по здравни грижи/, в зависимост от характера на поставената му задача и вида на спешния екип. Беше демонстрирана работата с медицинския инструментариум в спешния куфар на парамедика, работата с оксиметър и дигитален термометър, с които се измерват нивото на кислород в кръвта на пациента, пулса и съответно телесната температура.

Децата влязоха в роля на пациенти и дори сами измерваха температурата и своята сетурация. Цвятко Луджев не случайно бе гост в школото, той е родител на дете от 4 „б“ клас, а гостуването му предизвика много емоции и ще се помни дълго от учениците, коментира инициативата кл.ръководител Ева Щерева.