Зимата показва своя характер днес започвайки със слънчено утро и завършвайки с мрачно небе и неуверени ситни снежинки.

Все пак е хубаво, че можем да си кажем: „Честит първи сняг!“.

Според синоптиците ще вали и през останалите дни от тази седмица, а температурите ще продължат да бъдат ниски, което означава, че през уикенда пързалките в Равногор, Сърница, Юндола, Ракитово и Цигов чарк са гарантирани.

Малко преди снега цъфнаха кокичетата в двора на наша читателка от Бошуля.

И понеже всички искаме да видим истински пухкав сняг, а той все още е мираж в ниските части на нашата област, ще ви покажем снимки, за да ви разкажем няколко любопитни факта за снега и снежинките.

Така изглежда погледната под микроскоп заскрежена повърност, но иначе снежинките винаги са шестоъгълни.

Водните молекули, от които са направени снежинките, могат да се свържат една с друга единствено по такъв начин, че да създадат леден кристал с шест разклонения. Имайте го предвид, когато правите снежинки от хартия с децата. В центъра на почти всяко снежно кристалче има малко парченце, което може да бъде всичко – от вулканична пепел до частица от открития Космос. С помощта на най-дребните нечистотии водните молекули кристализират до лед. Това става при температури под минус 12 градуса. Без тези кристализационни микроби водната пара не би променила агрегатното си състояние дори и при минус 40 градуса. В облаците замръзват все повече фини капки от силно охладена вода и образуват снежна звезда.

Снимка: Никола Колев, Арката в Тюленово 2014 г.

Повечето снежинки имат размер по-малък от сантиметър. Според книгата на рекордите Гинес, най-голямата падала някога снежинка е имала диаметър над 30 см. Паднала е във американския щат Монтана.

За филма на Роланд Емерих „След утрешния ден“ (2004 г.) снегът е произведен и доставен в Холивуд от фирмата за специални ефекти с филиал в едно малко градче до Оснабрюк, Германия. Тази компания предлага 160 различни вида сняг за различни мероприятия, постановки и филми. Има и специален скърцащ сняг от целулоза, снежна пяна, лапавица, блестящ сняг, а дори и т.нар. С-90, който симулира леден дъх.

20 януари е обявен за Световен ден на снега по идея на Международната федерация по ски. На тази дата се организират разнообразни събития по цял свят. Целта е да популяризира зимните спортове, да провокира към създаване на безопасна среда за тренировки в сняг, да извади децата сред природата и да поддържа интерес към опазването на околната среда.