Дигиталните номади пострадаха сериозно от пандемията, но пък това им дава шанс да се местят в рамките на страната, показа наше проучване. Ако до момента софтуерните инженери и авторите на кодове кръстосваха света надлъж и шир, заради постоянно сменящите се забрани за достъп в различните държави се принудиха да си останат за по-дълго в България.

През зимата, съвсем естествено, голяма част от почитателите на хоум – офиса се ориентираха към планините и снега. Още от началото на сезона и Банско, и Боровец, и Пампорово започнаха да пускат оферти, че предлагат помещения за работа. Най-активни са от апартхотелите.

Срещу цена от около 900 лв на месец в Банско получавате апартамент в хотелски комплекс, като единственото ви задължение е да си плащате режийните. От комплекса осигуряват всекидневно почистване, дезинфекция и интернет с много висока скорост.

Освен от българи, планинските офиси са предпочитани и от много чужденци, работещи у нас, сочи проучване на „Стандарт“.

Конкуренция на апартхотелите са собствениците на жилища в курортите. Може да си осигурите тристаен апартамент с кухня и мебелировка за целия сезон срещу цена около 400 лв. Интернетът в повечето случаи е бонус за клиента, който е задължен да си плаща ток, парно и вода.

В повечето случаи наемащите апартаменти за офиси в курортите така са си направили плана за деня, че сутрин ходят да карат ски или сноуборд, а следобед работят.

Съчетаване на дистанционен офис в планината и ски ваканция привлича все повече туристи в условията на пандемия, казва Станислав Вангелов, организатор на ежегодни лагери в Пампорово и Чепеларе.

В тях идват индивидуални туристи и семейства, избрали курорта, за да прекарат дните на социално дистанциране без прекъсване на работния ритъм. Скиорски преходи в планината и посрещане на изгрева по пистите в Пампорово са част от новите занимания за туристите.

„Пантене“ са наречени преходите със ски заради използваната екипировка, включваща специални автомати, известни като панти. Това е стара технология, позната в Алпите, обяснява пред изданието Станислав Вангелов.

Автоматите панти позволяват на алпийските ски да се използват и за преходи, като с тях може да се стигне  до връх Снежанка или Орфеевите скали, след което туристите се спускат по пистите. По този начин скиорите съчетават красивата гледка от познати местности в Пампорово и преходи без нужда от лифтове.

Компютърни и медийни специалист, мениджъри, представители на свободни професии са преобладаваща част от „лаптопаджийските“ лагерници в Пампорово. Някои са индивидуални туристи, други идват със семействата си. Има и такива с кемпери, като през тази година вече е осигурена и зона за престой на мобилните жилища.