Централната избирателна комисия трябва да вземе окончателно решение за състава на Районната избирателна комисия за провеждането на парламентарните избори на 4 април, в нашия избирателен район, тъй като днес не бе постигнато съгласие между участниците в свиканата от областния управител Стефан Мирев среща на парламентарно представените партии и коалиции. Освен тях бяха поканени и представителите на партиите, които имат свои евродепутати – ДПС, Воля, Обединени патриоти, ГЕРБ, БСП за България, Демократична България и Атака.

Девет мандата ще има нашия избирателен район в бъдещото Народно събрание, а съгласно закона 13 трябва да бъдат членовете на РИК, като се предвижда съставът да има двама зам.- председатели и секретар. Партиите имат право на следния брой представители – ГЕРБ – 5, БСП за България – 4, ДПС – 2, Обединени патриоти – 1, Воля – 1, Демократична България – 1. Общият брой на РИК може да бъде и от 15 члена, съгласно новите изисквания на закона, поясни губернаторът.

Представителят на ГЕРБ – Лъчезар Илинов предложи – Антоний Върбев, адвокат – за председател, а Сашо Гешев, Боряна Дундарова, Мария Николова, Виржиния Ангелова и Красимир Пейчев за членове.

БСП за България предложи за секретар на РИК адвокат Стефан Димитров, а за членове двама души.

От името на ДПС областният председател Юмер Хамза посочи – Васвие Байрамалиева Мехмедова за секретар на РИК, Али Ахмедов Чешмеджиев за член на РИК, Мустафа Алиш – резерва.

От Обединени патриоти предложението е за Емилия Мулешкова и двама резервни членове.

Атака предложи Василка Димитрова от Пещера, за член на РИК.

Воля излъчи за свой представител Атанаска Балутева за зам. председател, агроном по професия, за резервни член Златина Мратинова.

Демократична България предложи Иванка Гатина за зам. председател.

Обобщението:“Една номинацията за председател, за секретар – две номинации, за зам.-председател има три предложения. Няма съгласие относно състава и ръководството, не се постига консенсус на първия етап от обсъждането. Следователно няма как да се изпрати предложение за състав на РИК, ще бъде изготвен протокол от днешното заседание и ЦИК ще се произнесе за окончателния състав на Районна избирателна комисия“, заяви в края на заседанието областният управител Стефан Мирев.