Българският алпинист Атанас Скатов загина тази нощ след неуспешен опит да изкатери К2, съобщи БНР.

42-годишният сливналия изчезна на слизане от височинен Лагер 3 към Базов лагер, а в издирването му бе включен и военен хеликоптер поради спецификата на терена. 

Тялото на Атанас Скатов е открито и хеликоптер на пакистанската армия в момента го транспортира от Базовия лагер към Скарду. Това съобщиха за БНР от пакистанската агенция, която обслужва експедицията на място.

Минути по-късно от Russianclimp също обявиха тъжната новина: „Тялото на Атанас Скатов е открито и вече е транспортирано до Скарду с хеликоптер на пакистанската армия“.

Скатов покори почти всички осемхилядници, като за осъществяването на голямата му мечта – Хималайската корона, му оставаха само К2, Шиша Пангма, Броуд Пик и Нанга Парбат.

Според непотвърдена информация Скатов е падал близо 400 метра, след като въжето, за което се е държал, се е скъсало.

След две седмици вятър и бури, състоянието на неподвижните въжета предизвиква безпокойство сред алпинистите. Колин О’Брейди съобщи, че някои участъци от въжето под лагер 3 са били затрупани от сняг и че алпинистите (по пътя си нагоре) са продължили, без да се придържат към него.

Освен това има много опасни стари въжета по маршрута на Абруци Спър.

Атанас Скатов е роден на 11 март 1978 г. в Сливен.  Учи в гимназията по електроника и електротехника. Завършва Аграрен университет в Пловдив през 2001 г. като магистър по растителна защита, първенец на випуска.

 По време на следването си печели два конкурса за стипендии по Еразмус/Сократес и Темпус и следва два семестъра 1999 и 2000 г. в Хумболтовия университет в Берлин, а от 2001 до 2004 г. е редовен докторант там в две катедри – градинарство и фитомедицина (растителна защита). През февруари 2005 г. защитава докторат на тема: „Интегрирано производство на домати (Lycop­er­si­con escu­len­tum) в оранжерия при особено внимание към интегрираната и биологичната борба срещу оранжерийната белокрилка (Tri­aleu­rodes vapo­rar­i­o­rum Westwood)“.

Има един син, роден 2009 г.

До лятото на 2010 г. Скатов не е ходил по планините и не е тренирал спорт. След това три поредни години (2010, 2011 и 2012) преминава маршрута Ком – Емине; включва се и в състезания по планинско колоездене.

Атанас Скатов решава да стане веган от 2012 г. и да изследва този начин на хранене, изкачвайки най-високите върхове на света за тестване на физическите и психическите показатели, защото височинният туризъм е занимание, което в много висока степен натоварва тялото и психиката.

През 2013 г. изкачва два петхилядника Ухуру и Елбрус, пробва се и на шестхилядник Аконкагуа и седемхилядник Ленин, като максималната достигната височина е 6900 м по склона на 7134-метровия вр. Ленин. През 2014 г. стъпва на осемхилядника Еверест. Скатов не е карал курс по алпинизъм; в тази и в следващите експедиции използва услугите на носачи и допълнителен кислород. Самият той до 2018 г. не се нарича алпинист. През същата 2014 г. изкачва и първенците на Антарктида и Австралия (версия Карстенс).

През 2015 г. излиза първата му книга „Еверест. Богинята Майка на вселената“. Заедно с книгата излиза и първият му филм: „Експериментът Скатов, Епизод 1: Първият веган на Еверест“. През същата година получава званието Почетен гражданин на град Сливен]. Прави презентации из цялата страна и мотивационни срещи.

През 2016 г. е удостоен с грамота за цялостен принос за развитието на град Сливен.

През 2018 г. д-р Атанас Скатов получава награда за спортист на май – традиционната значка “Златна България“.

2019 г.:

– Наградата на b2b Media „Зелена личност“

– Награда „Сребърен сокол“ за спортисти, проявили огромна смелост в своята област

– Спортист номер 1 на Варна

– Почетен знак на БТС за особени заслуги

През 2020 г. Атанас Скатов изадава 7-мата си книга: „Седемте континентални първенци“