Скалният кът или алпинеумът е специална композиция, която ви позволява да симулирате малка площ от скалистия пейзаж на алпийските планини. 

На фона на масивни камъни, малки и красиви съцветия на цъфтящи растения, нежната зеленина изглежда невероятно и романтично.

Хубаво е да бъде далеч от дървета и корените им, за да може растенията в алпинеума да получават слънце през деня. Изберете място в двора, където дренажът е добър, за да не се налага да го подобрявате допълнително. Мястото е изключително важно, за да се развиват добре растенията и да имате красив алпинеум.

Има няколко вида алпинеуми, изборът на които зависи от характеристиките на околния пейзаж:

алпийска морава (най-подходящият вариант за начинаещи, тъй като създаването на проект не е придружено от трудности, а за изпълнение на плана ще ви трябват малки камъчета и много цъфтящи растения);

скала (за да се създаде такава алпинеум, е необходимо да се подготвят достатъчен брой големи камъни);

планински склон (друг вид, за създаването на когото се използват огромни камъни, в зони с наклон);

дере (ако на мястото има естествени вдлъбнатини, те могат първоначално да бъдат украсени с помощта на камъни с различни форми и размери, малки цъфтящи растения);

Миникътът с дивата природа ще се превърне в истинска украса на вашия двор само ако мястото за създаване на алпинеум е избрано първоначално правилно. Алпинеумът трябва да се вижда перфектно от всеки ъгъл на градината.

За да го имате постоянно в перфектна форма специалистите съветват най-напред да очертаете мястото с колчета и да прецените дали вашият алпинеум съответства като място и обем на околните пространства, които го заобикалят.

Ако отговаря на тези условия, тогава смело започнете да копаете яма. Тя ще ви послужи, за да направите дренаж, върху когото ще наредите своя алпинеум.

На дъното на ямата, която не трябва да е по-дълбока от 50 – 60 см. можете да поставите отломки от тухли и дребни камъчета. полейте ги с вода, за да слегнат максимално добре. Отгоре се полага десетсантиметрова смес, получена от пясък и чакъл.

  1. Пясъчно-чакълестият слой се напоява и уплътнява.
  2. Освен това почвата се почиства, която се извлича по време на изкопаването на ямата. От него се отстраняват камъни, отломки и остатъци от кореновата система на плевелите.
  3. Почистената почва се поставя върху дренажната система.

Специалистите препоръчват организирането на подготвителна работа през есента. При спазване на тези препоръки почвата се сляга добре в естествени условия през зимния период.

Времето сега обаче позволява да извършите тази подготовка и да изчакате няколко седмици, за да се слегне почвата.

В края на подготвителната работа, се препоръча да се обърне внимание на избора на камъни, чието качество определя цялостната естетика на бъдещият алпинеум.

Оригиналният ландшафтен дизайн включва избора не само на подходящи камъни, но и на най-добрите растения. Дизайнерите препоръчват да се съотнесе размерът на бъдещият алпинеум с височината на избраните растения.

Най-добрите опции са: хвойна; флокс; туя; чемшир; саксифраж. Такива растения могат да бъдат допълнени с ярки цветове. Нискорастящите билки с малки съцветия ще изглеждат страхотно. Повечето дизайнери предпочитат пълзящата мащерка.

Също така, за оригиналния дизайн на алпинеумът са засадени:

  • рододендрони;
  • боровинки;
  • червена боровинка;
  • бадан;
  • дневна лилия;
  • тръстика.