Бившият кмет на Белово Веселин Найденов осъди прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и на втора инстанция. В края на януари Апелативният съд в Пловдив е потвърдил решението на окръжните магистрати в Хасково. С него на Найденов са присъдени 100 хил. лв. заради дело за престъпление по служба, продължило над 10 години. Бившият градоначалник настояваше за 500 хил. лв. обезщетение и вероятно и той, и прокуратурата ще атакуват решението на апелативните съдии пред върховния съд, макар и той не винаги да допуска до разглеждане такъв тип дела, съобщи вестник „Сега“.

Съдебната сага на Найденов започва през 2002 г. и продължава до 2014 г. През това време няколко пъти делото с три обвинения за престъпления по служба стига до съда, разглеждано е, някои съдебни състави четат оправдателна присъда, други – осъдителна. Делото е и връщано на прокуратурата заради допуснати процесуални нарушения. В един момент всички наказателни съдии в Пазарджик си правят отвод и върховният съд нарежда процесът да се гледа в Пловдив. Последва ново връщане на прокуратурата, а после делото е пратено в Окръжния съд в Благоевград. Благоевградските съдии да пореден път прекратяват процеса и го връщат на прокуратурата. Така се стига до декември 2013 г., когато прокуратурата прекратява делото срещу кмета.

В исковата си молба бившият кмет твърди, че е претърпял значителни неимуществени вреди – отрицателни изживявания, тревоги, безпокойство, стрес, напрежение, страх от неоснователно осъждане, накърняване на името и авторитета му, засягане на честта и достойнството ми. Преживените тревоги, безпокойство и стрес се отразили зле и на здравето му – преживявал дълги депресивни периоди, започнал да страда от високо кръвно, не можел да спи спокойно.

Делото провалило и бизнеса му, защото партньорите, с които дотогава успешно произвеждали и продавали лозов посадъчен материал, се отдръпнали и преустановили контактите. Съдът обаче приема, че няма доказателства за връзка между края на семейния бизнес и делото.

Експертизата по делото твърди, че разследването е травмирало Найденов и състоянието му може да се подобри с терапия.

В крайна сметка апелативните магистрати приемат, че 100 хил. лв. е „най-адекватен паричен еквивалент на претърпените имуществени вреди“ – влошеното психическо здраве, личните и професионални притеснения в качеството на съпруг и родител, на кмет, на политическо лице и на адвокат, финансовите затруднения, широкото медийно отразяване на делото.

Апелативният съд присъжда на Найденов и 2306 лева разноски по делото.