Министърът на енергетиката Теменужка Петкова посети Пазарджик за подписването на договора по известния като норвежки проект за обновяване на уличното осветление.

Проектът на Община Пазарджик е един от 20-те одобрени от общо 107 подадени проектни предложения от общините, подчерта министър Петкова и поздрави екипа на Общината за по думите ѝ „чудесния проект”.

„Наистина проектът е изключително важен, защото енергийната ефективност на уличното осветление е общоевропейски приоритет и не случайно в плана за възстановяване и устойчивост във връзка с Covid-19 сме заложили специална мярка, свързана с финансиране на българските общини до 352 милиона лева, за да могат общините да довършат модернизирането на своето улично осветление, така че да има ефект за хората и да се реализира спестяване по отношение на бюджета”, посочи министър Петкова. Тя уточни, че до дни се очаква одобрение на този план от страна на Европейската комисия, след което всяка община ще може да подаде своя проект.

„Благодаря на министър Петкова, че дойде лично да ни уважи – това е въпрос на отношение към Община Пазарджик, защото най-после ние подписваме дългоочаквания договор, свързан с т.нар. норвежки проект, с който ще реновираме и подменим част от уличното осветление. Вече избрахме изпълнител и след днешния ден ще стартираме реалните дейности по този важен за нас проект. Пред нас стои предизвикателството да се възползваме и от другите механизми след одобряване на националния план за справяне с коронакризата и до края на 2022 да направим необходимото целият град и всички населени места от общината да бъдат с подменено улично осветление”, каза кметът на Пазарджик, след като постави подписа си под договора.

Тодор Попов посочи, че изпълнението на проекта за реновиране на уличното осветление ще гарантира на първо място по-добра осветяемост, а на второ място – икономии. Годишно Община Пазарджик плаща над 1 милион и 200 хиляди лева за улично осветление, като с този проект се очаква реализираните икономии да бъдат в размер на 500 хиляди лева, които да се използват за други дейности, свързани с подобряване на физическата среда в нашата община.