По инициатива на кмета Йордан Младенов се проведе среща с внука на почетния гражданин на Пещера Анастас Пунев. Една личност, която ще остане вечно в паметта на Пещера, като най-видния изследовател на историята на нашия град.

Човекът, който беше влюбен в своя роден град и посвети целият си живот да му служи и популяризира. Човекът на който целият живот е минал в Пещера, всичко което е правил, го е правил в Пещера и за Пещера.

Анастас Пунев има издадени над 10 книги за Пещера, но трудът на живота му – История на град Пещера от праисторията до наши дни в 980 страници, все още чака да бъде отпечатана .Това беше и темата на разговора между Младенов и Анастас Пунев – внук.

Градоначалникът каза, че дойде времето този труд да види бял свят и поема ангажимент да бъде отпечатан, за да може тази история да влезе във всеки дом и пещерци да знаят своето славно и богато историческо минало. Историята ще бъде в два тома и първоначално ще излезе в тираж от 500 броя.

Ще бъде с меки корици, като се предвижда и определени бройки да бъдат и луксозно издание с твърди корици. Редактор на двутомната история ще бъде Димитър Павлов. Уточнени бяха и финансовите параметри и печатницата, която ще отпечата историята.

Пунев благодари на Кмета за инициативата и каза, че това което зависи от него ще бъде направено и ще съдейства за осъществяване на инициативата в най-кратко време.

Снимка: https://peshteraprim.com