Замириса на избори и това си пролича даже в зала „Маестро Георги Атанасов“ по време на днешното заседание на Общинския съвет. Т.нар. опозиция се изниза по време на сесията.

Поради естеството на взетите решения, като приемането на тазгодишния бюджет и редица други важни за целия град предстоящи събития, заседанието се проточи. По принцип сесиите на нашия Общински съвет продължават от час до час и нещо. Днешната откара над два часа, а решенията бяха гласувани предимно от съветниците, които никога не си отиват преди края на заседанията.

Какво се случи?

Случи се това, че традиционните опозиционери си казаха репликите и напуснаха залата, без грам да им дреме, че има още негласувани точки от дневния ред.

Първоначалният брой на съветниците при старта на заседанието беше 36, сетне стигна до 39 и падна рязко на 29, в края.

Не, че нещо, разбирам, че екзистенциалният въпрос – „Какво ще вечеряме?“ е базов за всички ни, но пък някак си не е редно като веднъж в месеца трябва да преседиш, защото не се сещам за друг глагол по – подходящ от този, в заседателната зала – да не го направиш.

Защото, уважаеми дами и господа, след днешното увеличение на заплатите на кметовете, предстои увеличение на възнагражденията и на съветниците, тъй като техните заплати се формират на база на кметското възнаграждение.

Днес станахме свидетели на това как „обичайните заподозрени“ си казаха рецитацията, някои дори си я прочетоха като на пионерски сбор и … си тръгнаха. Критиките им даже не бяха конструктивни, бяха думи хвърлени в простраството, чиято единствена цел бе да акцентират върху себе си и собствената си привидна/партийна загриженост за общността. Заяждането на дребно не решава екзистенциални въпроси, даже и като този: „Какво ще вечеряме?“

Някои от визираните съветници са в листи на една и съща партия, други са в други листи. Да, довечера ще ги дават по телевизията. Може би ще ги видите в репортажа, но няма да видите как си отиват преди края на сесията.

Защо не им пиша имената? Защото ще ги видите по телевизията.

Но по същия начин, по който се измъкнаха от залата, те абдикират и от вашето доверие, защото вие сте ги изпратили там.