Здравеопазването, образованието, социалната политика и възраждането на икономиката са основни приоритети на „БСП за България“ стана ясно днес, по време на срещата на кандидат – депутати от листата на партията с журналисти от регионалните медии.

ЛИСТАТА

Дискусията по темата бе открита от областния председател и втора в листата на БСП за България – Петя Цанкова. Тя поздрави всички дами с днешния Международен ден на жената и представи присъстващите си колети. Листата на партията е съставена от млади хора, доказани професионалисти в своите области, разбира се не липсват и зрелостта, и мъдростта на по-предишни поколения. 14 души от списъка са членове на БСП, един е представител на „Екогласност“, а трима са от гражданската квота.

„Повечето от нас са общински съветници от различни общини, но всеки от нас има наблюдения за порочни практики и модели, ползвани от управляващите. Това е и причината да поискаме заедно да се справим с тези язви, които пречат на развитието на обществото“. – заяви Петя Цанкова. „За нас е главна цел да възстановим демокрацията и доверието в институциите.“ – допълни тя.

Листата на Коалиция „БСП за България” е съставена от 18 кандидати за народни представители. Сред тях има икономисти, юристи, учители, журналисти, земеделски производители, граждански активисти. Пълният състав на листата, която предстои да бъде представена пред обществеността в област Пазарджик, е следният:

 1. Пламен Милев  – финансов експерт
 2. Петя Цанкова  – преподавател
 3. Лиляна Мърхова – Присадникова – юрисконсулт
 4. Иван Търпоманов – журналист
 5. Гълъбина Карамитрева – юрист
 6. инж. Стойко Стефанов  – енергетик
 7. Полина Шишкова – икономист
 8. Петя Крушева – културолог
 9. Александър Чалъков – юрист
 10. Надя Клисурска – Жекова – юрист
 11. Александър Велчев – програмист
 12. Димитър Жилков – земеделски производител
 13. инж. Горчо Станков – технолог по дърводобива
 14. Стефка Пенева – икономист
 15. Гергана Ичева – експерт „човешки ресурси”
 16. Андрей Премянов – студент по администрация и управление
 17. Александър Кобаков – мениджър
 18. Георги Янкулов – член на Фондация „Бъдеще за древна Царина”

ВОДАЧЪТ

Петя Цанкова представи водача на листата Пламен Милев, който е на 46 г., доказан професионалист в областта на икономиката, автор на множество анализи в списание „Международни онтошения“, той е и автор на създадената още преди четири години „Визия за България“.

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е 08велина3.jpg

Той подчерта, че България е единствената страна в Европа, която се управлява от прозореца на джипка, а строежът на пътища предизвиква хвалебствия, вместо да стане ясно, че това е задължение на всяка управляваща партия. Кризата с ваксините продължава, а сред съкратените в резултат на пандемията 170 000 души, 22 000 са с висше образование. Голяма част от тези хора са напуснали страната, а не малко от тях – завинаги. Друг основен и много голям проблем в момента е корупцията на всички нива на управление и БСП за България има амбицията да промени това, чрез своята програма за управление. Той бе категоричен, че корупцията в страната доведе до справедливи протести на хората, които поискаха промяна. Милев посочи, че програмата за управление на БСП е изготвена след стотици срещи с граждани, браншове и неправителствени организации и предлага сериозни реформи, които да отговарят на очакванията на българския народ.

АКЦЕНТИТЕ

Първият важен акцент в предизборната програма на партията е здравеопазването, като желанието на БСП е да се направи тотален ремонт на системата. Болниците не трябва да бъдат търговски дружества, това ги води към сигурен фалит. Ще бъдат въведени „защитени лечебни заведения“, за които ще се грижи държавата и те са болници и медицински пунктове в отдалечени райони. Достойно заплащане на труда на лекарите и медицинските специалисти.

На второ място БСП за България поставя развитието и реформата в образованието. Според Пламен Милев, голяма част от идеите на БСП вече са заимствани от управляващите. БСП предлага да се въведе отново практиката за един безплатен учебник във всички училища, тъй като сегашната система води до това децата да не са подготвени за кандидатстване след седми и дванадесети клас. Подобряването на системата на образованието във висшите учебни заведения, по-високи дотации за ВУЗ-овете. Професионални училища, които да отговарят на очакванията на бизнеса са задължителни, за да бъде синхронизирано производството на кадри с наличните предприятия, а това ще намали и безработицата.

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е 08велина4.jpg

Говорим за дигитализация, говорим за електронно правителство, а нямаме подготвени кадри.

Затова ще настояваме за увеличение на училищата, които подготвят специалисти за IT сферата.”, коментира водачът на листата за област Пазарджик. В програмата за управление на Коалиция „БСП за България” са предвидени мерки за младите семейства и възрастните хора, сред които безплатни ясли и детски градини, безплатни лекарства за деца до 14 години, преизчисляване на пенсиите.

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е 08велина2.jpg

Имаме почтеността на хора от региона, които са защитавали местни каузи и сме се противопоставяли на решения, които ощетяват интересите на родните ни общини, подготвени сме и можем да застанем с открити лица пред съгражданите си, за да поискаме доверието им, каза Петя Цанкова, която втора в листата.

За висока избирателна активност, която е решаваща за промяната призова Лиляна Мърхова – Присадникова. В листата на Коалиция „БСП за България” има и силно гражданско присъствие, което беше представено от юриста Александър Чалъков, който посочи коалицията като активно работеща по отношение на човеките права и екологичното законодателство.

За антикорупционните мерки пред медиите говори и Надя Жекова – Клисурска. На пресконференцията присъстваха също кандидатите за народни представители Гълъбина Карамитрева,  инж. Стойко Стефанов, Полина Шишкова, Петя Крушева, Александър Велчев, Димитър Жилков, инж. Горчо Станков, Гергана Ичева и Георги Янкулов.

БСП за България представи своята Предизборна платформа днес в Пазарджик. Събитието се състоя в конферентната зала на Гранд – хотел „Хебър“ при спазване на изискванията за безопасност в условията на пандемия.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!