Г-н Петков, Вие приехте да бъдете водач на листата на Патриотична коалиция Воля и НФСБ, това първоначално изненада много хора, бихте ли разказали защо приехте да оглавите тази листа?

Да, имаше елемент на изненада, но хората, които следят политическите процеси в страната бяха наясно, че към Патриотична коалиция ВОЛЯ И НФСБ, освен БЗНС се присъединиха и Обединена социалдемокрация, БСДП Българска социалдемократическа партия, Християндемократическа партия на България, Радикалдемократическа партия в България, Български демократичен съюз Радикали. По този начин се оформи доста широка коалиция от партии и вероятно предложението към мен бе отправено, тъй като съм разпознаваем за хората от Пазарджик и областта. Реших да приема, защото ние, от БЗНС винаги търсим смисъла в нещата, които обединяват. Тези партии носят в себе си кратка или дълга история, принципи и доказано родолюбие. Намеренията са за успех, обединени в една широка, народнодемократична и патриотична коалиция. Общата ни цел е да защитим правото на достоен живот на всеки български гражданин.

Посланията, които отправяте към избирателя не са ли популистки?

Посланията ни са кратки, но ясни, конкретни и изпълними. Основно са в сферата на социалната политика, икономиката, здравеопазването и образованието. Заедно с идеите за пенсионна реформа, предложението за безплатни лекарства за пенсионерите и учениците има смисъл. Знаете, че основното перо от разходите на възрастните хора са лекарствата.  Интервенцията ще е от огромно значение.

 Имаме и конкретни предложения за злободневните проблеми с  доставката на ваксини. Най-добрият начин да победим тази пандемия, да се защитим един друг, да възстановим страната и да заработим отново.

Посланието за борба с монополите е конкретно. Примерът, че Марешки продава горивата на бензиностанциите си с 25-50 ст. по-евтино на литър е показателен! Първият ми въпрос към него бе кога в Пазарджишко ще има твоя бензиностанция, защото там където са двете летища на Пазарджик, в София и Пловдив има такива бензиностанции. Отговорът бе като на бизнесмен – „Доверие за доверие, в плановете ми е.“  Така че да се надяваме на успех и скоро да станат конкурентни цените на горивата в областта, защото са едни от най-високите в страната.

Слоганът на кампанията ни е „Гласувайте ни задачи“. Когато обявих, че съм номиниран от коалицията за кандидат за народен представител задачите „заваляха“.  Вече съм предложил на вниманието на коалиционните партньори в няколко точки, моите задачи.

1. Грижа за хората с хронични заболявания. Включително да бъдат включени към безплатната подкрепа сензорните устройства за контрол на кръвната захар на диабетиците от всички възрастови групи

2. Социална насоченост към уязвените от Covid – пандемията социални групи, като национална политика и като европейски ресурси

3. Икономическо оздравяване на дребния, среден и малък бизнес, понесъл щети от антиепидемичните мерки, естествено в това число и дребния и среден земеделски стопанин. Вписването му в общата икономически европейска политика за модернизация и реформи естествено в това число и дребния и среден земеделски стопанин

4. Подпомагане и стимулиране на високотехнологични производства

5. Създаване и популяризиране на запазени български марки

6. Защита на българските национални ценности и идентичност. България с роля на лидер на Балканите.

Хората от областта ви познават като инициативна, борбена личност, тип народен защитник.

Да, имам лични успехи в борбата за защита на широки интереси. Знаете как с протести в Пазарджишко и последвали разговори станаха промени в Кодекс на труда, и еднодневните договори може да са и за 4 часа. Левче след левче, ежедневно спестени, излишно давани пари, на десетки стопани в страната.

Други протести и разговори в които бях активно съпричастен, и пак бяха най-силни в Пазарджишко, по повод  преждевременно ликвидираните животни заради АЧС (африканска чума по свинете)  също доведоха до частичен, но важен резултат. Стопаните в цялата страна получиха обезщетение от 350 лева, но по-важното са отпадналите проекти за  абсурдни текстове в нормативни документи, които щяха да доведат до пълна забрана на отглеждане на домашни животни в дребните и средни лични стопанства. 

Нормално, задължително е  човек когато е общественик да има инициативи. Това може би отличава не само лидерите в коалицията, а и мен от останалите кандидати. Искрено съжалявам, че във връзка с тежката ситуация в страната и региона с пандемията от Covid се очертава да няма  реални местни предизборни дебати.  Естествено живота и здравето  на хората е водещо.

Трябва да сме единни, за да има резултат. Подаваме открито ръка за подкрепа и доверие.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!