Ден преди Световния ден на водата, когото ще отбележим на 22-ри март, коритото на Новомахаленска река, която е естествен приток на Стара река пресъхна. Сигнал за случилото се подаде наш читател, който заедно с приятелите си е решил да следи за чистотата и състоянието на реките край родната му Пещера.

Днес той е видял с очите си как рекичката, в която само преди година е имало риба, в момента няма и капка вода. Сигнализирал съм институциите, разказа Мариян Христев, надявам се да се обърне внимание на този факт.

Според него водата е отбита нагоре по течението, а това означава екокатастрофа за течението след бента, който се намира на около два километра от Пещера.

Коритото е сухо и няма как да бъде зарибено, след като в него няма и капка вода, възмутен е младият мъж. „От Нова махала се тръгва надолу по черен път. Стига се до разклон, който върти около Киево кале и горната част на пещера „Снежанка“. Водохващането се намира точно на кръстопътя, проходимо е с джип. След като подадох сигнал до Басейнова дирекция, би трабвало да потърсят съответното звено, което контролира тези неща. Друго препятствие до вливането в Стара река мисля, че няма. Дори мисля, че част от реката минава през резерват Купена, което прави картината още по-смущаваща.“ – разказва Мариян Христев.

Ние също ще потърсим информация от РИОСВ – Пазарджик относно ситуацията с река Новомахаленска и ще продължим да ви информираме за развитието на случая.