Актьорът Владимир Карамазов гостува в студиото на „120 минути“, за да сподели повече за новата си страст – фотографията. Неговите снимки вече са публикувани в редица престижни фотографски платформи и печелят много награди.

„Най-голямото и хубаво нещо за мен досега във фотографията се случи. Финалист съм в конкурса на Smithsonian Magazine. Всяка година те правят конкурс, отворен за целия свят, в който участието е безплатно. Това означава, че се включват страшно много хора.

Преди година само си мечтаех да стигна до финалите на такъв престижен конкурс. Днес получих имейл, че съм сред 10-те финалисти в категориите „Хора” и „Природа”. За мен това е като сън. Smithsonian е конкуренция на National Geographic.

В Америка е и институция с много дейности, сред които и списание за изследователски теми и проекти.Най-хубавото е, че единият кадър е типично български с малкия Юсуф от Родопите.

Това е най-хубавото за мен, защото искам да показваме на света нашата страна с хубавите ѝ неща и положителните примери. Сега светът ще види Юсуф и ще прочете кратката история за него.

Днес започна и гласуването. Има избор на публиката и избор на журито. В рамките на месец март всеки ще може да гласува за един кадър. Може да се гласува от всяка точка на света на 24 часа по веднъж.

Че съм финалист в този конкурс за мен е огромна награда, но ако Юсуф спечели, това ще бъде много голямо постижение и за България. Казах на момчето новината и той много се зарадва. От днес в село Кръстава в Родопите си имат нова малка звезда на име Юсуф!“

Гласувайте тук: https://photocontest.smithsonianmag.com/photo…/archive/2020/

„Животът е нещо много странно и е интересен – въпреки всичките гадости, които се случват около нас“, каза Карамазов.

„Добре, че беше фотографията, която много позитивно ме пренесе през 2020 г. Тази пандемия остана назад, а положителните емоции около снимането, срещата с нови хора, тази нова сцена за творене – с всичко това ще запомня 2020 г.”, заяви актьорът.

„Тази година се възползвах от шанса, който животът ми предостави – да стана добър в нещо друго, във фотографията. Тя ми носи много удовлетворение и успя да ме съхрани през тази тежка година“, допълва той.

„Това беше някакво бягство от проблемите. Вложих си енергията в нещо градивно, което за мен е много хубаво“, каза актьорът.

„Преди си събирах пари от закуските и си купувах фотоапарати, които пазех като зениците на очите си. Но моята актьорска професия беше доминираща и никога не ми е оставало толкова време, за да се занимава с фотография, докато не отидох веднъж в Родопите за по-дълго време… И след това нещо се случи“, спомня си Карамазов.

„Качествените снимки и хубавата фотография не се постигат толкова лесно – това е творчество, което е трудно. Аз разбрах, че моята актьорска професия е нещо, което ще ми помогне моите кадри да се отличават“, допълва той.

„Няма я тази енергия, която я имаше в тетралния салон. И аз вече много искам това нещо да приключи и да заживеем нормално – не знам дали ще стане“, коментира той ситуацията, наложена от COVID-19 пандемията.

„Хората сме много продуктивни и има много енергия в нас самите. Ако успеем да не се отчайваме, а да намерим други цели, занимания и перспективи, така бихме могли да оцелеем в тези по-трудни времена и всеки да се чувства пълноценен“, заяви той.