Ако искате да привлечете максимален брой посетители на Вашия уебсайт и да ги задържите, тогава се нуждаете от атрактивно съдържание: Текстовете, снимките, видеоклиповете и графиките не просто добавят стойност за читателя и потребителя, те също са положително регистрирани от търсачките. Но поддържането на добро съдържание означава непрекъснато преразглеждане; публикуване, актуализиране и управление на съдържание по ангажиращ начин. Поддържането на по-големи уебсайтове е огромна задача, която едва ли би била осъществима без използването на система за управление на съдържанието (CMS). Това ръководство предлага преглед на най-важните изисквания към системите за управление на съдържанието, както и сравнение на най-популярните решения с отворен код.

Система за управление на съдържанието на дефиниции

Система за управление на съдържанието е софтуер, който позволява на потребители без програмни познания да създават, редактират и публикуват уеб съдържание, като текст или мултимедийни елементи, колективно чрез графичен потребителски интерфейс.

Правилният избор

Когато търсите перфектната система за управление на съдържанието има много варианти и лесно можете да се изгубите в предложенията. В момента на пазара се предлагат между 250 и 350 различни програми. От прости инструменти за създаване до експанзивни корпоративни системи – възможностите са безкрайни. Въпросът, който трябва да си зададете, е какви изисквания за система за управление на съдържанието ще са Ви необходими, за да поддържате оптимално Вашия планиран онлайн проект.

Преглед на типовете приложения

Съществуват три основни централни типа приложения за системи за управление на съдържанието. Когато избирате софтуерно решение за нов онлайн проект, Вашето решение трябва да се основава на това коя област е най-важна за развитието на Вашия проект. Общото разделение е между управление на уеб съдържание, публикуване на блогове/новини и социално публикуване/общности.

web content management, blog publishing/news и social publishing/communities. 

Съвет

За да намерите най-добрата система за управление на съдържанието за Вашия проект и да се възползвате от предимствата му, е необходимо ясно разбиране на съдържанието, както и на целите на Вашия проект.

Управление на уеб съдържание

При класическото управление на уеб съдържание, основният акцент е върху създаването и управлението на онлайн съдържание. Обикновено е необходимо множество редактори да имат достъп до бекенда, което от своя страна изисква сложни методи за споделяне. Важно е системата да осигурява оптимизирана обработка на уебсайт с мултимедийно съдържание. Други важни фактори включват управлението на правата на потребителите, възможностите за търсене на пълен текст, ефективна система за управление на новини и способността да се представя необходимото съдържание на повече от един език.

Публикуване на блогове/новини

Този тип приложения, както подсказва и името, са фокусирани основно върху блоговете. Подготовката на съдържанието, сложните връзки и разумната категоризация, както и възможността за връзка към платформи за социални медии и други функции на 2.0, са особено важни. Способностите за взаимодействие с читателя и контрол на времето на публикациите също могат да бъдат важни характеристики, които трябва да се имат предвид. Бързото и лесно създаване на съдържание е еднакво, ако не и по-важно – в идеалния случай и възможността да го направите директно на мобилно устройство.

Социални публикации/общности

Разработването на онлайн общности и предоставянето им на по-голяма аудитория изисква много по-голям набор от функции, отколкото при обикновен блог. Това е най-вече защото онлайн общностите са насочени към активни потребителски групи вместо към пасивни читатели. В идеалния случай съдържанието се създава не само от оператора на сайта, но и от членовете (генерирано от потребителите съдържание). Основната система от решения за социално публикуване обикновено е с модулен дизайн и при необходимост може да бъде разширена с определени функции на web 2.0.

Независимо кое поле ще изберете, всеки онлайн проект започва с подходящ домейн. За да проверите дали вашият избран домейн е достъпен, можете лесно да използвате нашата функция за проверка на домейни, за да стартирате търсене на име на домейн.

Проверка на домейни -> Проверете всички налични домейни -> Проверете сега

 • .com
 • .net
 • .blog
 • .org
 • .shop

Собствен софтуер спрямо отворен код

Предлагат се множество решения за управление на съдържанието от големи общности на проекти с отворен код. Те се наричат софтуер с отворен код. При система за управление на съдържанието с отворен код системата и програмният код са свободно достъпни и изходният код по принцип може да бъде разглеждан от всеки. Потребителите имат право да правят промени, подобрения и разширения и да адаптират системата за управление на съдържание към индивидуалните изисквания.

Обратното на софтуера с отворен код е собственият софтуер. Тук системата за управление на съдържанието се разработва от определена компания и се разпространява като търговски проект. Използването на собствени системи за управление обикновено се свързва с придобиването на платен лиценз. Изходният код не е достъпен за потребителите.

От друга страна, софтуерът с отворен код често се предлага без лицензионни разходи. Следователно такива решения са особено привлекателни за компаниите от икономическа гледна точка. По отношение на технологичното развитие, установените системи за управление на съдържанието с отворен код не са по-лоши от собствените решения. Общностите на разработчици от високо ниво стоят зад някои от най-известните проекти, като WordPress или TYPO3. Многото документи и прозрачният процес на разработка също гарантират, че софтуерните грешки и пропуските в сигурността се решават незабавно.

Но колко голям е делът на приложенията с отворен код на глобалния пазар в сравнение със собствените решения за работа на уебсайтове?

Софтуерни решения за работа на уебсайтове в глобално сравнение

Най-популярното решение за публикуване на съдържание бързо и рентабилно е WordPress. Според BuiltWith W3Techs, които анализират използването на системи за управление на съдържанието, над 35% от уебсайтовете по света използват системи за управление на съдържанието. Други проекти с отворен код в топ десет най-популярни софтуерни решения за работа на уебсайтове са Joomla!, Drupal и TYPO3.

Системите за управление на съдържанието с отворен код, достъпни за потребителите в безплатни версии на общността, могат дори да се конкурират с утвърдени HTML редактори като Adobe Dreamweaver.

WordPress е водещата система за управление на съдържанието с широко действие. / Източник: https://w3techs.com/technologies/overview/content_management/all

Пазарно покритие на различни системи за управление на съдържанието (към февруари 2021 г.):

Решенията с отворен код са популярни в целия свят, според статистиката. Много онлайн магазини се доверяват на платформата за електронна търговия Magento, системата на Shopify или френския софтуер за онлайн магазини PrestaShop. Успехът на тези системи показва, че продуктите с отворен код могат да се изправят срещу стандартните решения, когато става въпрос за търговска работа на уебсайтове. Създателите на уебсайтове от търговски доставчици в някои случаи също са много популярни.

Взехме успеха на софтуерните проекти с отворен код като възможност да Ви запознаем с най-популярните решения на системи за управление на съдържанието с отворен код и да сравним техните основни функции. Подробно описание на функциите на WordPress, TYPO3, Joomla!, Drupal, Contao и Neos ще бъде показано в таблично сравнение, обхващащо тези области:

 • Инсталация и конфигурация
 • Управление на потребителите
 • Работа и създаване на съдържание
 • Оптимизация на търсачките и адаптивен дизайн
 • Сигурност и обслужване

Подробно описание на най-популярните системи за управление на съдържанието

Системите с отворен код WordPress, TYPO3, Joomla!, Drupal, Contao и Neos в момента са най-популярните стандартни решения за професионална работа на уебсайтове. Но не всяка система, разбира се, е еднакво подходяща за всяка отделна цел. Тук сме събрали основните функции, типовете приложения и системните изисквания на различните системи за управление на съдържанието. Нашите таблици за и против трябва да ви помогнат да вземете решение.

WordPress

С около 18 милион инсталации, WordPress е най-използваната система за управление на съдържанието с отворен код в световен мащаб. Първоначално замислена като блог система, сега са налични няколко разширения за основната инсталация, което прави възможно надграждането на софтуера до напълно функционална система за управление на съдържанието.

WordPress: Софтуер за блогове с функции на система за управление на съдържанието / Източник: wordpress.org

Факти

 • Над 50 000 разширения и огромен набор от безплатни шаблони за дизайн
 • „Петминутна инсталация“ чрез Wizard
 • URL адреси, удобни за търсачките
 • Инструменти за публикуване и управление на мобилни решения

Системни изисквания за WordPress 5.3.2

 • Уебсървър: Всеки сървър с PHP и MySQL/MariaDB поддръжка (препоръчва се: Apache или NGINX)
 • Мидълуер: PHP 7.3 или по-висока версия
 • База данни: MySQL 5.6 или по-висока версия/MariaDB 10.1 или по-висока версия
 • Други препоръки: HTTPS поддръжка

Голямата общност от потребители на софтуера се възползва от огромен избор от теми, приставки и приспособления. Но критиците казват, че системата е не само твърде сложна, но и объркваща и неудобна за използване. WordPress споделя същите проблеми, каквито срещат и всички успешни разработки на софтуер: Поради големия си тираж е популярна цел за хакери. Поради това потребителите трябва да актуализират своя WordPress софтуер доста редовно с актуализации на защитата. Тези актуализации излизат бързо след инциденти със сигурността, но не винаги са съвместими с всички разширения, необходими за ефективно използване на софтуера. В резултат на това софтуерните актуализации могат да бъдат свързани със значителни административни усилия, особено в случай на големи проекти.

Поради своята лесна основна инсталация, WordPress е подходящ за малки и просто структурирани уебсайтове. Специално за блогъри, които искат да предоставят на своите посетители често променящо се съдържание в атрактивни оформления, WordPress е ефективна система за управление на съдържанието с интуитивен уеб интерфейс. Тъй като сложността на онлайн проекта се увеличава, обаче, удобството за използване на софтуера значително намалява. Теоретично могат да се реализират и големи корпоративни проекти, но в такъв случай по-големият брой функции неизбежно се придружава от увеличаване на административната работа.

Ако се стремите към стабилна работа на уебсайта, WordPress поставя сравнително високи изисквания към сървъра, тъй като трафикът на посетителите Ви се увеличава. Потребителите, които се опитват да разработят сложни проекти с много домейни с многоезичен фокус, трябва да изберат система за управление на съдържанието като TYPO3 вместо WordPress за тяхната цел.

Съвет

За начинаещи ползватели на WordPress инсталацията с едно щракване е част от управляван пакет за хостинг на WordPress. Избирайки тази опция, операторите на уебсайтове прехвърлят всички технически и административни задължения от страна на сървъра на доставчика и могат напълно да се концентрират върху тяхното съдържание.

Интересувате ли се от водещата програма за система за управление на съдържанието? Можете да намерите допълнителна информация за популярния софтуер за блогове в нашата статия за основите на WordPress.

Joomla! 

С почти 5% пазарно покритие, Joomla! е вторият по големина агент на пазара на система за управление на съдържанието. Софтуерът е насочен както към начинаещи, така и към напреднали потребители, но е по-труден за използване от WordPress. За разлика от лидера на пазара, изчерпателните функционалности на системата за управление на съдържанието са включени без инсталиране на разширения. Бонус за неспециалисти без професионален ИТ опит е добрата документация под формата на онлайн справочници, поддържани от общността, както и активни потребителски форуми.

Joomla! – Система за управление на съдържанието с отворен код със значителни възможности за разширение / Източник: https://www.joomla.org/

Факти

 • Понастоящем около 8000 налични разширения
 • Управление на съдържанието, базирано на обекти
 • Общностна подкрепа чрез форуми

Системни изисквания за Joomla! 3.x

 • Уеб сървър: Apache HTTP сървър 2.0 (препоръчва се 2.4) с mod_mysql, mod_xml и mod_zlib; Nginx 1.0 (1.8 или по-висока версия е препоръчителна); MS IIS 7
 • Мидълуер: PHP 5.3.10 (7.3 или по-висока версия е препоръчителна)
 • База данни: MySQl 5.1 с InnoDB поддръжка (5.5.3 или по-висока версия е препоръчителна); MS SQL сървър 10.50.1600.1 (10.50.1600.1 или по-висока версия е препоръчителна); PostgreSQL 8.3.18 (9.1 или по-висока версия е препоръчителна)

Joomla! е разработката на системата за управление на съдържание Mambo с отворен код. Системата е особено популярна в САЩ и се характеризира с напълно обектно-ориентиран софтуерен дизайн, базиран на самостоятелна MVC рамка. Това позволява на Joomla! потребителите да напишат свои собствени разширения и да ги споделят с общността, ако желаят, като използват Joomla! директория с разширения, където разширенията могат лесно да бъдат инсталирани чрез бекенда. С Joomla могат да се създават шаблони, модули, чрез комбиниране на предварително дефинирани елементи на съдържанието.

Joomla! разделя разширенията на приставки, компоненти и модули. Те могат да се използват както в бекенда, така и във външния интерфейс, което понякога е дразнещо за потребителите. Управлението на правата и процесите по одобрение понякога се считат за липсващи при по-големи проекти. Разширенията помагат, но не винаги са достъпни безплатно.

Съвет

Поради сложността на Joomla! е препоръчително да я използвате чрез доставчик на хостинг. Техническата инфраструктура и редовните актуализации се предоставят директно от доставчика с Joomla! хостинг, което прави управлението на системата за управление на съдържанието много по-лесно.

По-задълбочен поглед върху функционалния спектър на лесна за ползване система за управление на съдържанието с отворен код се предоставя от нашата статия за основи на Joomla!.

Drupal

Модулната система за управление на съдържанието Drupal първоначално е разработена като решение за студентска общност, но сега се предлага като пълнофункционална система за управление на съдържанието с отворен код. Софтуерът се предлага с изключително слаба основна инсталация, която може да бъде разширена доста от модулите. Днес силата на проекта се крие в неговата общност. Основният модул има множество уеб 2.0 и функции на общността като уеблогове, форуми и облаци от маркери.

Drupal: Система за управление на съдържанието с фокус общността / Източник: https://www.drupal.org/

Факти

 • Много гъвкаво, модулно оформление
 • Сбита основна инсталация с повече от 36 000 удължителни модула
 • Фокус върху социалните публикации и общностните проекти
 • Над 1100 дистрибуции като цялостно решение за типични приложения

Системни изисквания за Drupal 8

 • Уеб сървър: Apache, Nginx, MS IIS или друг уеб сървър с PHP поддръжка
 • Мидълуер: PHP 7.0 (7.2 или по-висока версия)
 • База данни: MySQL 5.5.3, MariaDB 5.5.20, Percona сървър 5.5.8 или по-висока версия (PDO изисква InnoDB-съвместим механизъм за съхранение); PostgreSQL 9.1.2 или по-висока версия (с PDO); SQLite 3.7.11 или по-висока версия

Системата за управление на съдържанието Drupal предлага широки възможности за персонализиране с модулното си оформление. Потребителите, които знаят точно от какво се нуждаят, могат да си спестят ръчното компилиране на софтуерни компоненти. За много сценарии са налице предварително конфигурирани дистрибуции, базирани на рамката на Drupal.

С фокуса си върху социалното публикуване, Drupal е особено подходяща за малки и средни обществени проекти. Широкият спектър от разширения дава възможност за внедряване на фирмени портали със сложни многодоменни структури. Но администрирането на ядро на система за управление на съдържанието с изчерпателни разширения изисква опит и инстинкт. Ако основните функции на софтуера не са достатъчни, тогава допълнителни модули ще трябва да бъдат инсталирани ръчно чрез FTP. Това може да бъде сложен процес. Актуализирането на разширенията понякога е трудно, тъй като те не винаги са съвместими с бекенда.

Основното приложение на Drupal е оформлението на социални издателски и общностни платформи. Системата за управление на съдържанието може да се похвали с гъвкава, модулна система за силно динамични платформи, базирана на генерирано от потребителите съдържание.

Забележка

Особено когато Drupal се използва като платформа на общността за потребителите, сигурността на данните има най-висок приоритет. Drupal хостингът от IONOS помага да се увеличи това и също така осигурява независим достъп до система за управление  на съдържанието, да не говорим, че това може да се направи с инсталация с едно щракване.

Вижте нашата основна статия за Drupal за повече информация и съвети.

TYPO3

До WordPress, TYPO3 е втората по популярност система за управление на съдържанието  с отворен код. Софтуерният проект е система за управление на предприятието и непрекъснато се актуализира и поддържа технически актуален от екип от опитни разработчици. TYPO3 е чудесно решение за големи корпоративни портали и платформи за електронна търговия.

TYPO3 / Системата за управление на корпоративно съдържание за бизнес употреба / Източник: typo3.com

Факти

 • Система за управление на корпоративно съдържание
 • Огромен набор от функции 
 • Широко интегрирано управление на правата 
 • Лесна интеграция на други системи като CRM или ERP решения

Системни изисквания за TYPO3 CMS 9 LTS

 • Уеб сървър: Apache (препоръчва се), MS IIS, NGINX
 • Мидълуер: PHP 7.2 или по-висока версия
 • База данни: MySQL 5.5 или по-висока версия / /MS SQL сървър 2000 / /PostgreSQL 7.x и  8.x / /Oracle 8, 9, 10 и 11 / /Firebird 1.5.2
 • Хардуер: Минимум 256 MB RAM
 • Други препоръки: GraphicsMagick или ImageMagick; GDlib; Freetype; ylib; Ако използвате Apache сървър: mod_gzip, mod_deflate, mod_rewrite; PHP cache (например APCu, PHP ускорител, Opcache или Zend ускорител); индивидуалните разширения може да изискат допълнителен софтуер

TYPO3 предлага голяма общност, която осигурява бърза и лесна помощ за начинаещи с технически проблеми или въпроси. Има и многобройни професионални доставчици, които са специализирани в поддръжката на TYPO3 и предоставят услуги на агенции за бизнес потребители.

Професионалното използване на високопроизводителната система за управление на съдържанието изисква експертни познания. С това дори сложни структури от сайтове с многоезично съдържание могат да бъдат добре внедрени. Значителният набор от функции осигурява професионално управление на правата на ниво предприятие и осигурява интерфейси за класически бизнес приложения, като CRM и ERP системи. От друга страна критиците посочват дългия период на обучение и сравнително високите административни усилия.

По същество гигантският спектър от функции, предлагани от TYPO3, дава възможност за изпълнение на всякакъв вид онлайн проекти. Но това идва със значителни разходи за инсталиране, конфигуриране и поддръжка. Известността и добрата репутация на софтуера допринасят за използването му от сравнително малки уебсайтове. В този случай потребителите обикновено изразходват много повече усилия, отколкото им е необходимо. Ако целият спектър от функции, предлагани от корпоративната система за управление на съдържанието, не се изисква, тогава операторите на уебсайтове обикновено биха били по-добре обслужвани от модулен софтуер с тънка основна инсталация. За сложни проекти, ръководени от опитни ИТ специалисти, TYPO3 обаче е оптималната основа за успешно онлайн присъствие.

Ако TYPO3 се използва за големи и сложни проекти, инсталацията трябва да се извърши в рамките на хостинг пакет. Намерете допълнителна информация, както и подробно описание на значителния набор от функции, в нашата статия за основите на TYPO3.

Contao

Системата за управление на съдържанието Contao е ясно и удобно решение за управление на съдържанието. Системата се отличава с интуитивен, многоезичен бекенд и ясно структуриран административен слой. Софтуерният проект обръща особено внимание на съвместимостта с уеб стандартите, предоставяйки безпрепятствено онлайн съдържание в HTML 5.

Contao: Удобна за потребителя система за управление на съдържанието за безпрепятствено уеб съдържание / Източник: https://contao.org/en/

Факти

 • Лесна за ползване система за управление на съдържанието с голям набор от функции
 • Над 1400 налични разширения за Contao 4 и по-нови
 • Многоезичен бекенд
 • Онлайн демонстрация
 • 2-факторно удостоверяване (от Contao 4.6)

Системни изисквания за Contao 4.4

 • Уеб сървър: Apache или IIS с PHP и MySQL поддръжка
 • Мидълуер: PHP 5.6.0
 • База данни: MySQL 5.0.3
 • Други препоръки: За да се възползвате от пълен набор от функции, следните PHP разширения са необходими: GD, Imagick или Gmagick; DOM; intl; mbstring; mcrypt

Системни изисквания за Contao 4.8:

 • Уеб сървър: Apache, NGINX или IIS с PHP и MySQL поддръжка
 • Мидълуер: минимум PHP 7.1
 • База данни: минимум MySQL 5.5.7 с InnoDB и активиран innodb_large_prefix
 • Други препоръки: За да се възползвате от пълен набор от функции, следните PHP разширения са необходими: GDLib, DOM, Phar.

Основната конфигурация на софтуера вече има широк набор от функции, които могат да бъдат гъвкаво адаптирани към индивидуалните нужди с повече от 1900 налични разширения. Системата за управление на съдържание предлага и интегриран мениджър на теми. Това прави възможно индивидуалното конфигуриране на дизайна и оформлението на уебсайт, базиран на Contao, с помощта на предварително проектирани модули. Освен това на собствениците на уебсайтове се предлагат професионални теми за различни видове приложения и отрасли чрез уебсайта Contao. Тези теми обаче обикновено трябва да бъдат закупени.

Софтуерът е известен със своите стандарти за висока сигурност. LTS версията на системата за управление на съдържанието се предлага с четиригодишна гаранция. През този период версията LTS получава корекции на грешки и актуализации на защитата, но няма нови функции. Версията LTS е стабилна и се препоръчва за активни уебсайтове.

Освен това има разработваща се версия, снабдена с корекции на грешки и актуализации на защитата за половин година и съдържа нови функции, които не са включени във версията на LTS и ще бъдат включени само в следващата версия на LTS. Тази версия се препоръчва за всички, които искат да тестват нови функции.

Онлайн демонстрацията, както и обширна документация, позволяват бързо въвеждане в създаването на уебсайт. Съвместимостта на сървъра може да бъде осигурена от Contao Check.

Гъвкавата система за управление на съдържанието е подходяща за уебсайтове от всякакъв размер. Софтуерът предоставя на потребителите мощна системна архитектура, която може да бъде адаптирана към различните изисквания на професионалната работа на уебсайта с помощта на разширения. Интранет решенията, платформите за електронна търговия, корпоративните портали или микросайтовете, например, могат да бъдат въведени в действие и нито едно желание не остава без отговор – дори когато става въпрос за оптимизация на търсачките и уеб анализ.

Само многостепенните работни потоци не могат да бъдат внедрени с Contao в стандартната конфигурация.

Съвет

Допълнителна информация и подробно описание на основната структура на страниците на системата за управление на съдържанието е предоставена в нашата основна статия за Contao. 

Neos CMS

Neos, до TYPO3, истинска система за управление на корпоративно съдържание с отворен код, със специален фокус върху редактори и разработчици. Най-важното е, че редакторите могат да създават съдържание в истински WYSIWYG редактор и че разработчиците получават модерна система с планирана разширяемост, ръководства за стил на живот и атомен дизайн. Neos е идеалната система за свързване на съдържание със системи на трети страни (ERP, CRM, магазини и др.).

Neos: Система за управление на съдържанието, която е също за големи проекти / Източник: https://www.neos.io/

Факти

 • Система за управление на корпоративно съдържание с отворен код
 • Истински WYSIWYG редактор (вградено редактиране)
 • URL адреси, удобни за търсачки
 • Инструменти за публикуване и управление на мобилни решения
 • Планирана разширяемост за свързване на други системи като магазини, CRM или ERP решения

Системни изисквания за Neos CMS 5.x:

 • Уеб сървър: Apache, NGINX#
 • Мидълуер: PHP >= 7.1.0 (PHP CLI трябва да има същата версия за разработка)
 • PHP модули: mbstring, tokenizer, pdo_mysql, imagick или gmagick
 • PHP функции: exec(), shell_exec(), escapeshellcmd() и escapeshellarg()
 • База данни: Официално поддържани: MySQL > 5.7.7, MariaDB > 10.2.2 и PostgreSQL > 9.4
 • По избор: Oracle, Microsoft SQL Server, SAP Sybase SQL Anywhere, SQLite, Drizzle
 • Хардуер: минимум 256 MB RAM
 • Други препоръки: За индивидуалните разширения може да е необходим допълнителен софтуер

„Първият избор на съдържанието“ е не само мотото, но и това, което Neos се стреми да постига всеки ден. Още от самото начало Neos е проектиран да бъде особено удобен за потребителя. Фокусът е върху така нареченото вградено редактиране: истински WYSIWYG редактор. За разлика от други класически системи за управление на съдържанието, редакторите вече не трябва да попълват десетки полета на формуляри за горни колонтитули, заглавия и т.н., за да получат груб преглед на новото съдържание чрез бутона за предварителен преглед. Вместо това те редактират съдържанието директно в оформлението на по-късната страница.

Същото се отнася за различни формати на дисплея, като таблет, смартфон или показване на резултатите от търсенето с Google. Потребителите могат лесно да превключват напред-назад между изгледите, без да се налага да напускат страницата. Това позволява бързо и лесно оптимизиране на съдържанието за различни канали.

Друга специална характеристика е така наречените „Размери на съдържанието“. Най-важното тук е, че редакторите могат да създават произволен брой версии на съдържание за различни целеви групи. Съдържанието не само е достъпно на различни езици, но също така и за различни целеви групи (пол, култура, държава, регион и т.н.) По този начин маркетинговите кампании могат да бъдат контролирани по целеви начин. Поддържането на големи количества мултисайтове в система Neos също е част от стандартния репертоар.

Новото съдържание в компаниите често преминава през няколко процеса на преглед и одобрение от създаването до публикуването. Използвайки работни и групови работни пространства, поддържани от гъвкаво управление на правата, Neos лесно се интегрира в съществуващите процеси.

Въпреки фокуса си върху съдържанието, Neos не е „просто“ система за управление на съдържанието. Neos е разработена за интеграция и разширяемост. Това е мощна система за управление на съдържанието, която се предлага със също толкова мощна PHP рамка, наречена Flow. Разработчиците могат да проектират Neos по начина, по който трябва да я използват. Общността нарича Neos „Платформа за приложения за съдържание“. Това трябва да поясни, че силните страни на системата за управление на съдържанието са в допълнение към класическите уебсайтове, като позволяват на потребителя да създава сложни проекти. Интеграцията на софтуер на трети страни, свързване с външни системи (ERP, CRM и др.), интеграция на магазини и т.н. са постижими с Neos. Съществуващите разширения могат лесно да бъдат инсталирани чрез Composer (например Google Analytics, IBM Watson, Elasticsearch и др.).

Нищо не пречи на отделните разширения. Neos 4.0 представи Assets API. Това позволи директен достъп до външни медийни ресурси (Google Drive, Dropbox, OwnCloud и др.). Можете също така лесно да използвате фото услуги като Fotolia или Unsplash, за да редактирате вашите изображения, без да се налага да напускате страницата.

Едва ли има ограничения за разширяемостта на Neos. Например, „Neos Award 2018“ отиде за проект, който експортира онлайн съдържание на издател директно от Neos в шаблон за печат InDesign – включително специални надценки за предпечат. Това премахва необходимостта от въвеждане и проверка на съдържание два пъти.

След наскоро завършената ревизия на потребителския интерфейс в React, разработчиците понастоящем работят по интеграцията на машинно обучение или повторното внедряване на хранилището на Neos Content с CQRS и EventSourcing. Последното прави Neos особено интересен за банки, застрахователни компании и публични органи, тъй като спестява безопасно различни ревизии на съдържанието от по-късни промени.

Dreamweaver: Софтуерът за уеб дизайн на Creative Cloud

Разглеждайки статистическите данни от W3Tech, една алтернатива на системите за управление на съдържанието, базирани на източници, се откроява: Много собственици на уебсайтове предпочитат да създадат собствен уебсайт от нулата, използвайки Dreamweaver HTML редактора. Софтуерът за уеб дизайн, първоначално разработен от Macromedia и сега разпространяван от Adobe Systems, е достъпен за потребителите от Creative Cloud (CC) като патентован продукт за macOS и Windows.

За графично редактиране на уебсайт и мобилно съдържание, Dreamweaver комбинира WYSIWYG редактор с високопроизводителна кодираща машина. Това прави разнообразни функции като подчертаване на синтаксиса, автоматично интегриране на код, проверка и визуализация на браузъра в реално време, достъпни за разработчиците. В допълнение към HTML 5 и CSS, софтуерът поддържа уеб стандарти като PHP, Java, JavaScript, ASP или XML, както и CSS препроцесорите SASS, Less и SCSS. Модерен, отзивчив уеб дизайн може да бъде реализиран с помощта на интегрираната CSS рамка Bootstrap.

Поради обширния набор от функции и сравнително високите разходи за потребителски лиценз, високопроизводителният софтуер е насочен предимно към професионални потребители и агенти. Повече информация, както и описание на атрактивната алтернатива на системата за управление на съдържанието, можете да намерите в нашата статия по темата.

Сравнение на новите системи за управление на съдържанието

В допълнение към голямата, добре позната система за управление на съдържанието, през последните години са разработени системи, които не са толкова широко разпространени, но все още имат активна общност зад гърба си. За някои проекти или подходи тези системи за управление на съдържанието могат да бъдат точно най-правилното нещо – дори и да не са интересни за повечето потребители. Освен това представената система за управление на съдържанието предоставя важни функции, от които дори голямата конкуренция може да спечели.

Craft

Системата за управление на съдържанието Craft е разработена през 2012 г., но все пак съществуват в нишата. Това може да се дължи на две причини: Първата е фактът, че е трудно новите продукти да се утвърдят на силно конкурентния пазар. Втората причина не е непременно недостатък: Докато WordPress се фокусира върху лекотата на използване и позволява дори на начинаещите потребители да въведат привлекателен блог онлайн само за няколко минути, Craft клони много по-силно към професионалните разработчици.

Craft: Система за управление на съдържанието за професионалисти / Източник: https://craftcms.com/

Докато други системи за управление на съдържанието разчитат на готови теми, за да улеснят дизайна възможно най-добре за начинаещи, Craft предполага, че професионалистите предпочитат сами да пишат своя HTML и CSS код. Този подход означава, че цялата система е много подредена. Кодът на уебсайта остава изчистен и структурата на съхранените файлове също е организирана логически: Вместо да използват хронологично подредени папки, потребителите на Craft определят правила за това кой тип файл принадлежи към коя директория.

Craft също има ясен бекенд, в който редакторите на съдържание могат лесно да се ориентират и да получат нови статии онлайн. Разработени са и отделни приставки за елегантната система за управление на съдържанието, които разширяват обхвата ѝ от функции. Това, че системата за управление на съдържанието е разработена за професионални разработчици, е отразено в ценообразуването: стига да създавате само уебсайт за себе си, можете да получите безплатен лиценз. Но ако искате да разработите уебсайтове за други потребители, ще трябва да закупите лиценз.

Grav

Системите за управление на съдържанието обикновено се базират на бази данни. Ако потребителите посетят уебсайт, се осъществява достъп до съответния запис в базата данни. Но няколко системи за управление на съдържанието прекъсват тази традиция и се справят без база данни. Вместо това тези системи записват цялата важна информация във файлове и след това я записват в съответната структура на директории. Такава система за управление на съдържанието без база данни е Grav, за която ви е необходим само уеб сървър с достатъчно място за съхранение и поне PHP 5.5.9.

Grav: Без база данни, много разширения / Източник: https://getgrav.org/

Grav отдава голямо значение на скоростта, но не пренебрегва естетическия аспект. На официалния уебсайт можете да намерите както инсталационните данни (малък ZIP архив), така и отделни теми, които могат да се използват за персонализиране на дизайна. Можете също така да разширите функционалността с повече от 300 приставки, с които, например, можете да настроите бекенда за административна работа. Ако не искате сами да сглобявате всички настройки и разширения, можете също да използвате скелет: Предварително конфигуриран пакет, който вече съдържа примерни уебсайтове.

Kirby

Система за управление на съдържанието с плосък файл, подобно на Kirby от Германия, също повече или по-малко разполага с бази данни. Поради тази причина, система за управление на съдържанието без бази данни и система за управление на съдържанието с плосък файл често се споменават на един дъх, така че разликата между различните продукти не е ясно дефинирана. Система за управление на съдържанието с плосък файл се състои предимно от плоски файлове. Това означава, че във фонов режим няма сложна и релационна система за управление на бази данни като MySQL или MariaDB. Вместо това този вид система за управление на съдържанието разчита на структура на папки, която съхранява само така наречените плоски файлове, които нямат препратки един към друг. В тази форма дори плоски бази данни могат да бъдат интегрирани.

Kirby: Бърза система за управление на съдържанието с плосък файл / Източник: https://getkirby.com/

Подобно на Grav, за Kirby е достатъчно потребителите да качват само няколко файла от стартовия комплект на сървъра (Apache 2, NGINX, LiteSpeed, Caddy). Само PHP трябва да е на разположение за това. По принцип също не е необходимо да имате администраторски интерфейс с WYSIWYG редактор. Можете просто да създадете съдържанието с текстов редактор и след това да го заредите на сървъра в правилната папка или да използвате панела Kirby – прост, ясен бекенд.

Pico

Друга система с плосък файл, която е особено популярна сред феновете на пуристичните решения, е Pico. Системата за управление на съдържанието се фокусира ясно върху простотата и скоростта – и то не само без база данни, но дори и напълно без удобен бекенд. Страниците се създават с файлове за маркиране, които от своя страна се сортират в структурата на директориите на сървъра. Markdown е прост език за маркиране, с който текстът може да бъде форматиран. Ето защо една страница за Pico може да бъде написана относително лесно в текстов редактор и модифицирана с елементите за маркиране.

Pico: Проста система за управление на съдържание с отворен код / Източник: http://picocms.org/

Тъй като системата за управление на съдържание работи без бекенд, а следователно и без съответния WYSIWYG редактор, Pico не е подходяща за предаване на създаването на съдържание на редакционен екип. Разработчиците, от друга страна, ще намерят работата много по-лесно, тъй като в сложни бази данни няма скрити настройки. Всички конфигурации се намират в собствен текстов файл. Това прави системата за управление на съдържание с плосък файл много подходящ за малки проекти. Pico и нейният набор от функции също могат да бъдат разширени с различни налични теми и приставки.

Bolt

Друга лека система за управление на съдържанието е Bolt. Подходът на разработчика бе да изгради бърза система, която е много подредена и да предлага само толкова, колкото е необходимо на потребителите. Но това не означава, че можете да използвате само оскъден набор от функции с Bolt. С необходимото ноу-хау и използването на разширения могат да се реализират и по-всеобхватни онлайн проекти.

Решение с отворен код с малко баласт / Източник: https://bolt.cm/

Оригиналната разработка започна с маркетингова компания от Нидерландия, която създаде система за управление на съдържанието с Bolt за създаване на уебсайтове за своите клиенти. Към момента проектът с отворен код се поддържа и от други. Но Bolt все още е насочена към уеб разработчици – както за първоначалното създаване на уебсайта, така и за допълнителната конфигурация. Bolt има ясен бекенд, в който редакторите могат да създават съдържание. Но работата със системата за управление на съдържането не е толкова интуитивна и опростена, колкото се очаква от WordPress, например.

Очаквания и изисквания на система за управление на съдържанието

Преди да вземете решение за една от многото налични системи за управление на съдържанието, важно е първо да дефинирате целта на вашия планиран онлайн проект. Задайте си следните въпроси:

 • Какъв тип съдържание трябва да се предлага?
 • Кой предоставя съдържанието?
 • Каква е целевата група?
 • Какви ресурси са на разположение за работата на уебсайта?

Също така е важно да се изчисли колко хора трябва да работят по системата за управление на съдържанието едновременно и кои работни потоци ще бъдат използвани. Насочена ли е към един блогър в онлайн общността, или създаването на съдържание се поема от цял редакционен екип или дори от посетителите на самия уебсайт?

Вашите приоритети по отношение на усилията за инсталиране и конфигуриране, използването, управлението и функционалността трябва да бъдат взети под внимание за планирания проект. Докато използваемостта или проста връзка с други системи са важни за някои, други се фокусират върху оптимизация на търсачките, безпрепятствен достъп до онлайн съдържание или сигурност на ниво предприятие.

За да изберете подходяща система за управление на съдържание, трябва да се уверите, че огромното разпространение на различни функции е в съответствие с вашите индивидуални изисквания. Тъй като те се различават при различните потребители, полезно е само прякото сравнение. Използвайте таблици за сравнение, за да разберете кои типове приложения най-добре отговарят на представените решения и кои системни ресурси трябва да осигурите за безпроблемна работа.

Внедряване, инсталиране и конфигуриране

Първата пречка по пътя към реализирането на онлайн проект, поддържан от система за управление на съдържанието, е инсталирането на избраното софтуерно решение. Колкото по-сложна е системата, толкова по-скъпи са инсталирането и поддръжката. Joomla! и WordPress компенсират с помощта на съветник, който драстично намалява времето, необходимо за инсталация. Малки уеб проекти могат да бъдат пуснати онлайн за броени минути. Drupal предлага на потребителите и сбит основен процес на инсталиране. Но много функции изискват допълнителни модули, които могат да бъдат инсталирани само с трудност чрез FTP.

Инсталирането на самостоятелната корпоративна система за управление на съдържанието TYPO3 също е сложно. Тя е предназначена предимно за потребители, които искат да реализират големи онлайн проекти, като фирмени портали или платформи за електронна търговия. Операторите на уебсайтове трябва да имат установени познания за инсталирането, конфигурирането и администрирането на софтуера.

Всички решения с отворен код в нашето сравнение на системи за управление на съдържанието се основават на езика за програмиране PHP. Потребителите на TYPO3 също трябва да имат познания за езика на базата данни SQL и клиентския език JavaScript. Операторите на уебсайтове, които искат да създадат или персонализират свои собствени шаблони, ще се нуждаят от PHP познания, за да използват Joomla!, WordPress, Drupal и Contao. Потребителите на TYPO3 ще трябва да научат собствен език на шаблона, Fluid.

Разширяемост чрез разширения, приставки, приспособления или модули е налична във всички системи за управление на съдържанието, представени тук. Множество функции могат да се използват само въз основа на разширения. Кои функции се поддържат на место ниво и кои изискват допълнителна инсталация е показано в сравнителната таблица.

Управление на потребители

Всички решения с отворен код в нашето сравнение на системи за управление на съдържанието могат да се използват като система с множество потребители. Този тип системи неизбежно повдигат въпроса: Кой какво може да прави? Кои функционалности на системата за управление на съдържание трябва да бъдат достъпни за управление на потребителите и да бъдат основни критерии за избор, когато уебсайт се споделя от няколко потребители едновременно. Следващата таблица показва, че почти всички системи в нашето сравнение на системи за управление на съдържанието поддържат основните функции в управлението на потребителите. Многостепенните работни потоци са единствената област, в която системата за управление на съдържанието Contao се нуждае от разширение, тъй като е предназначена предимно за средни компании.

Работа и създаване на съдържание

Операторите на уебсайтове разчитат на системи за управление на съдържанието, за да улеснят създаването и публикуването на онлайн съдържание. Добрата система за управление на съдържанието предлага функционалности, които дават възможност на потребителите им да създават и управляват съдържанието на уебсайта без знания за програмиране. Критериите за централен избор са интуитивен WYSIWYG редактор с функции за предварителен преглед и проверка на правописа, възможности за импортиране на нетекстови елементи като видеоклипове, интерактивни флаш анимации или аудио съдържание, както и функция за пълнотекстово търсене.

За да осигури на посетителите на уебсайта навигация до подходящо съдържание, системата за управление на съдържанието също трябва да разполага с налична система за маркиране, с която съдържанието може да бъде организирано според значими ключови думи.

Ако публикуването на новини е основният фокус, системата за управление на съдържанието трябва да поддържа функционалности за блогове, които дават възможност за популяризиране на ново съдържание чрез уеб емисии и да предоставят налични канали за обратна връзка на читателите, като например книга за гости или функция за коментари. Потребителите, които искат да реализират международни проекти, трябва да гарантират, че съдържанието може да бъде достъпно в няколко езикови версии.

Оптимизация за търсачки и отзивчив дизайн

Съдържанието с висока стойност е ключово за успешния уебсайт. Операторите на уебсайтове, които искат да извоюват първо място в класацията на търсачките, също трябва да изпълнят определени технически изисквания. Те се отнасят до структурата на URL адресите на онлайн проект, дизайна на метаинформация и ориентацията на оформлението на мобилни устройства.

Всички решения с отворен код в нашето сравнение на системи на управление на съдържанието предлагат на потребителите възможността да пренаписват параметризирани URL адреси в „говореща“ URL схема, която може да бъде интерпретирана, както от човешки потребители, така и от търсачките. Не всяка система за управление на съдържанието поддържа тази функция без разширения.

Съществено влияние върху класирането на търсачките има метаинформацията като заглавието и описанието на уеб страница. Те се показват на потребителите заедно с URL адреса като фрагмент в резултата от търсенето и служат като тийзър, анимиращ потребителя да щракне. Всички представени системи с отворен код предлагат на потребителите ръчно създаване на индивидуална метаинформация за подстраницата на онлайн проекти.

Нарастващият брой прегледи през мобилни устройства промени изискванията, които потребителите поставят в интернет презентациите. Операторите, които все още базират оформлението на своя уебсайт изключително на потребители на настолни компютри, губят потенциални посетители и ще открият спад в класацията на търсачките. Внедряването на нови онлайн проекти трябва да направи въпроса за мобилната презентация приоритет. По принцип системите за управление на съдържанието противодействат на потребителите, като разделят стриктно съдържанието и представянето. За всички представени решения ще намерите шаблони, които автоматично коригират размера на дисплея към различни потребителски устройства в обхвата на адаптивните дизайни. Но внимавайте, защото е всички са достъпни безплатно.

Сигурност и обслужване

Обслужването и поддръжката са решаващи фактори за избора на система за управление на съдържанието. По-специално малките и средните предприятия не могат да си позволят да плащат услугите на професионални агенции при концепцията, внедряването и поддържането на присъствието в мрежата.

От решаващо значение за безопасната работа е дали системата за управление на съдържанието с отворен код разполага с необходимата информация, както и с ресурси под формата на теми, приставки и редовни актуализации. В нашето сравнение на системи за управление на съдържанието, ние се концентрираме изключително върху системи, които имат голяма общност от потребители и разработчици и предоставят на потребителите цялата информация, необходима за сигурно внедряване в подробна документация на проекта. Всички проекти предлагат публични планове за издаване, редовни актуализации на софтуера и прозрачен протокол за сигурност.

Проучване на германския федерален офис по сигурността през 2013 г. потвърди, че софтуерът с отворен код всъщност може да се конкурира със скъп патентован софтуер по отношение на сигурността. Наред с други системи бяха представени Joomla!, TYPO3, WordPress и Drupal. Системата за управление на съдържанието Contao беше единствената, която не беше включена в проучването за безопасност. Заключението на одиторите: При всички изследвани решения с отворен код изпълнението на процесите на сигурност е най-съвременното и в някои случаи дори по-добро от търговските продукти, разработени под натиска на времето. Използването им при професионална работа с уебсайтове е силно препоръчително.

Заключение

Нашето сравнение на системи за управление на съдържанието показва, че всяко представено решение се основава на целите на въпросната разработка на софтуер, които имат решаващо влияние върху ориентацията на проекта. Намирането на перфектната система за управление на съдържанието, която еднакво отговаря на всички изисквания за работа на уебсайта, е безполезно търсене. Нашето заключение не представя ясен победител, но вместо това очертава предимствата и недостатъците на различните системи по отношение на отделните проекти и техните специфични изисквания.

Докато WordPress е предназначен предимно за блогъри и трябва да бъде надградена с разширения, преди да се използва като система за управление на съдържанието, система като TYPO3 предлага богат спектър от функции с основната инсталация – макар че при по-малки онлайн проекти това рядко се изисква.

Модулната система за управление на съдържанието Drupal произхожда от общностен проект, но все още предлага на днешните потребители широка гама от уеб 2.0 функции. Ако не се нуждаете от такива за вашия проект, трябва да изберете друга опция за система за управление на съдържанието – например Joomla!. Тази система също предлага на потребителите голям избор от разширения, за да адаптират системата към съответните обстоятелства.

Ако целта е лесна за работа за потребителя и безпрепятствен достъп до онлайн съдържание, то Contao е добро решение. Тъй като това е най-малкият от представените тук проекти, потребителите ще трябва да приемат, че той идва и с най-малката управляема общност. В сравнение с другите проекти, той не предлага толкова много разширения и потребителите получават по-малък избор от професионални теми.

Тук ви предоставяме окончателно сравнение на обсъжданите решения по отношение на основните критерии за подбор: