В условията на COVID-19 библиотеката към Читалище „Развитие-1973“ в Пещера все повече прилага специална терапия с книги, за  да помага на своите читатели да се справят с тревожността. Библиотерапията датира от древни времена, още от първите храмови библиотеки в древен Египет.

„По време на управлението на фараона Рамзес Втори хранилищата на писанията, според преданията, са се наричали „аптека за душата“ или „лечебница на душата“, разказва гл.библиотекар на библиотеката Богдана Сиракова.

По думите й, чрез техниките на библиотерапията може да се въздейства върху читателската култура, определени елементи върху личността на читателя, както и да се оказва емоционална подкрепа на хора в криза.

В момент, като днешния, в читалищната библиотека изготвят библиорецептурници с художествена литература, в това число и детска. Ето какво се съдържа в рецептурника при страх от създаване на социални контакти:

„Грозното пате“ на Андерсен, на Кен Киси „Полет над кукувиче гнездо“, „На изток от рая“ на Джон Стайнбек, на Екзюпери „Малкият принц“, на Виктор Юго „Парижката Света Богородица“, на Ерих Мария Ремарк „Сенки в рая“, на Павел Вежинов „Нощем с белите коне“, на Рей Бредбъри „Вино от глухарчета“, на Алекс Беляев „Владетелят на света“ и др.

В друг библиорецептурник за подкрепа на близък болен Богдана Сиракова цитира още заглавия, сред които: на Мария Лалева „Живот в скалите“, на Даниел Стийл „Хубави неща“, на Скот Фицджералд „Нежна е нощта“, „Шантарам“ на  Грегъри Робъртс, „Тетрадката“ и „С дъх на канела“ на Никълъс Паркс, на Елизабет Гилбърт „Яж, моли се и обичай“, „Братята с лъвски сърца“ на Астрид Линдгренд, „По жицата“ на Йордан Йовков. 

В 10-дневката на нови ограничения от днес на хората „определено с книга в ръка ще им бъде по-приятно“ – допълва Сиракова, според която библиотерапията сега е по-необходима отвсякога не само у нас, а и в целия свят.

И искам да се обърна към всички хора с думите на пловдивската авторка Рамела Богосян – „Новият ден -птиче в шепите ни…и ухание на пролет навсякъде около нас. Нека бъде усмихнат и позитивен , въпреки новините за вируси и смърт… .Нека живеем с вярата и надеждата,че и това ще мине…”