Николай Джунов живее втори живот – след 78 дни в Реанимацията ни и 50 дни на апаратна вентилация, обясни д-р Тодор Бургуджиев, началник на Отделението по анестезиология и интензивно лечение (ОАИЛ) в МБАЛ „Уни Хоспитал“.

Изключително съм благодарен на целия екип на ОАИЛ, сподели от своя страна г-н Джунов, подчертавайки, че лекари, сестри и санитари са направили и невъзможното да се възстанови. Николай Джунов е приет в „Уни Хоспитал“ на 14 ноември 2020 година с доказана инфекция от новия коронавирус в КОВИД-сектора на лечебното заведение към Отделението по вътрешни болести.

Три дни по-късно е преведен в ОАИЛ, където следват месеци непрекъсната борба за живота му. Пациентът ни премина през ада, състоянието му беше наистина драматично – премина през няколко септични състояния, които овладяхме чрез прецизно антибиотично лечение, благодарение на комплексните грижи с колегите пулмолози, колегите от Лабораторията по микробиология, разказа д-р Бургуджиев.

По време на лечението Николай Джунов получава безрезервна подкрепа от колегите си от Районното полицейско управление – даряват неколкократно плазма, за което днес той изказва своята признателност и към тях. В лечебния му процес са спазени всички медицински протоколи за добра медицинска грижа – от прием на ремдесивир до белтъчно хранене.

В края на януари т.г. започва вертикализирането и раздвижването на пациента от специалистите в Отделението по физикална и рехабилитационна медицина, следва операция на декубитална рана от екипа на Отделението по пластично-възстановителна и естетична хирургия. Чувствам се добре, думите не ми достигат да благодаря на всички, които се грижиха неотменно за мен в болницата, на колегите ми и на семейството ми, развълнувано споделя Николай Джунов.

За нас – екипът на Отделението по анестезиология и интензивно лечение – лекари, сестри и санитари, Николай е чудо и ние много се гордеем с неговото възстановяване, подчертава д-р Бургуджиев, допълвайки, че възстановяването на пациента е изключително постижение и за „Уни Хоспитал“.

Пациенти като Николай могат само да ни мотивират да продължаваме да даваме всичко от себе си като специалисти и хора, за да могат да се радват на живота и близките си, акцентира и д-р Красимира Чачова-Ранчева, управител на „Уни Хоспитал“.