Официална церемония  за първа копка на проект за ремонт на републикански пътища I-8 – Пазарджик-Белово и II-37 – Пазарджик – Батак се състоя днес в участъка на бензиностанция „Лукойл“  до Автогара Пазарджик.

 „Това са дългоочаквани ремонти и е важно е да се кажат две неща. Първо, че трябва да благодарим на нашите партньори от държавната власт и неслучайно днес сме поканили г-жа Захариева, защото тези неща се случват благодарение помощта от държавата. Това е държавна пътна  инфраструктура и без съдействието на нашите партньори от централната власт тези неща няма как да станат. Затова искам да благодаря на нея, защото тя също има своето значимо участие тези неща да се случат, и разбира се на цялото правителство и АПИ.

Второ, да благодаря и на нашите партньори от „Европейски пътища“, фирмата, която изпълнява обслужването на републиканската пътна мрежа в област Пазарджик. Ние с тях сме работили и в града, и пътя Пазарджик-Пловдив. Знаем мащаба и качеството на тяхната  работа и сме убедени, че този проект ще бъде изпълнен предсрочно“, прогнозира кметът на Пазарджик Тодор Попов. Той препоръча  от тук нататък  вниманието да се насочи към второстепенните пътища, въпреки че  от най-голямо значение е да се завърши магистралната мрежа в страната, защото  пътищата и магистралите са кръвоносната система на една държава и  за да може всички региони да се развиват еднакво.

„Днес слагаме началото на тези дългоочаквани ремонти и съм сигурен, че към края на годината ще имаме една изключително полезна, нова и удобна инфраструктура, която да обслужва жителите на 5 общини от нашия регион. Това са преки пътища, които комуникират с областния град и както виждате, тук на всеки 3 секунди минава автомобил. Това говори не само за икономическа активност, но и за амортизация на тези пътища, които не са пипани, откакто са направени. И затова с благодарност се обръщаме към нашите партньори. А от наша страна ще направим необходимото да усетят тази наша благодарност. Така се прави: който е лоялен към теб, който ти помага, му помагаш и ти“, декларира Тодор Попов.

Той съобщи, че предстои и официалното откриване на отсечката на ул. „Свобода“. „Остава да се положи последния слой асфалт и маркировката. Тече ремонтът и на двата булеварда – „Хр. Ботев“  и „Ал. Стамболийски“. Не искаме да има затваряне на движението и не бързаме. Надявам се, че до Великден и там ще приключат ремонтните дейности.

И което е най-важно да се каже – вече сме на финала на обществената поръчка за избор на фирма изпълнител на обхода на Пазарджик.  Имам уверенията на нашите партньори от АПИ, че това ще стане до средата на месец април. И живот и здраве, до Великден ще стартираме тоя така дългоочакван обход на Пазарджик, който ще реши в голяма степен транспортните проблеми с тежкия трафик“, поясни кметът на Пазарджик. Той помоли шофьорите и гражданите за търпение, защото всеки ремонт предполага и неудобства.“, каза Тодор Попов.

Кметът Тодор Попов подчерта важността на двата проекта за цялата област, тъй като това са две от най-натоварените трасета, които свързват областния град с общините от родопската яка. Заедно с добрата инфраструктура идват и инвеститорите, които също имат интерес от добрите пътища, заяви кметът на Пазарджик, като отъждестви магистралите с кръвоностната система в човешкия организъм. Ето какво още каза Тодор Попов, вижте и чуйте.

На церемонията присъства зам.-областния управител Йордан Кожухаров, представителката на „Европейски пътища“ Маргарита Попиванова, външният министър Екатерина Захариева и областният координатр на ГЕРБ – Найден Шопов.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева изрази своето удовлетворение от старта на този проект и благодари за поканата на кмета.

„Радостна съм, не само защото нашите съграждани са очаквали много дълго този ремонт, а и защото успяхме да осигурим през този мандат незапомнено от много години средства за нашата област, предназначени за пътната инфраструктура. Предвидили сме само за нашата област за следващ мандат 110 километра ремонтирани пътища от второкласната и третокласната мрежа. Тези два пътя са важни не само за няколко общини от областта, но и за хората, живеещи извън региона.

Щастлива съм, че въпреки кризата успяхме да осигурим 67 млн. лв. за Околовръстния път. Обществената поръчка в момента тече. Обещавам, че няма да ги оставя на мира. Аз също ги подсещам. Знам, че има процедури, но се надявам в средата на април те да са приключили и да може да започне строителството на така дългоочаквания Западен обход на Пазарджик“, сподели Захариева.

Тя припомни, че като зам.-министър и като министър в служебния кабинет на регионалното развитие заедно с изпълнителите от „Европейски пътища“ са строили  заедно магистрала „Марица“ и Лот 4 на магистрала „Струма“.   „Уверявам ви, че където и да съм, аз винаги, винаги се интересувам от инфраструктурата. Защото асфалт може да не се яде, но той води тези, които ни дават прехраната – води инвеститорите в регионите, в градовете, в общините с добра инфраструктура“, заяви вицепремиерът Екатерина Захариева

Ето какво още каза Екатерина Захариева.

По републикански път I-8 ремонтът включва трасето от гр. Пазарджик до края на област Пазарджик, посока към София. Участъкът е с дължина 40 км, а реновирането включва подобряване на експлоатационното състояние на пътя, подобряване отводняването. Предвидено е също така изграждане на ново кръгово кръстовище при разклона за Септември, с което ще се подобри организацията на движение и ще се намали броя на ПТП, които през последните години зачестиха в участъка. Ще бъде изпълнена и нова пътна маркировка, както и вертикална сигнализация.

Строително-монтажните работи са с прогнозна стойност близо 53 000 000 лева с ДДС.

Републикански път ІІ-37, ще бъде отремонтиран в участъка от бензиностанция „Лукойл“ до началото на гр. Батак, с дължина от 32 км.

Предвиждат се дейности за подобряване на експлоатационното състояние на пътя, както и подобряване отводняването, изпълнение на нова пътна маркировка и вертикална сигнализация.

За реализиране на този участък се предвиждат близо 43 000 000 лева с ДДС.

Изпълнителният директор на фирмата изпълнител „Европейски пътища“ Маргарита Попиванова декларира, че изключително отговорно поемат строителството на тези два мащабни  проекта и ще направят всичко възможно да ги завършат до Димитровден.

За да върви всичко по вода бе спазена и традицията с поливане на вода. Менчето попадна в ръцете на Екатерина Захариева, която пожела лека и спорна работа на строителите.