Адвокат Александър Чалъков, който е представител на ПП „ПК Екогласност” в листата на Коалиция „БСП за България” (той е с преференция 109), обяви, че ще дарява цялата си заплата като депутат, ако влезе в следващия парламент.

„Считам, че фигурата на народния представител като изборна и обществена длъжност заслужава по-специално отношение, затова и народът би следвало да избира образованите и успели хора, които да работят и помагат на обществото”, казва адвокат Чалъков. „Важно е тези хора да са направили възможното да постигнат баланс в семейство и професия, след което да се отдадат, ако желаят, и на обществени каузи.

Аз мога да си позволя да не получавам заплата като народен представител

Защото заплатата на народния представител е средство за издръжката му, но не е най-важното, особено ако той е постигнал нужните материални резултати за себе си и семейството си и не е необходимо да разчита само на нея. Тогава изборът му е и въпрос на чест. Поне така е в моя случай. Месечното възнаграждение на народния представител е приблизително 5000 лева. Тези пари никак не са малко на общия фон на доходите, които получават съгражданите ни в Пазарджишка област.

И прецених, че след като имам тази възможност, по-добре ще е да ги харча в полза на обществото. Ще ги преразпределям за обществени и дарителски каузи, за нуждите на училища, като НУ „Васил Левски”, и болници, като МБАЛ – Пазарджик, и не само. За да има контрол,

предлагам на журналистите от пазарджишките медии да бъдат журито,

комисията и съдникът как да бъде разпределяна моята заплата, къде да бъде разпределяна и за кого да отива тази безвъзмездна финансова помощ на първо място и по необходимост – за училища, болници, домове за сираци, стари хора и други.

Юристът, който и досега безвъзмездно помага на потребителите с правна помощ,

неведнъж е правил дарения, но е предпочитал анонимността

„Така е. Дарителството никога не ми е било чуждо, винаги съм искал да помагам на хората. Постоянно го правя и в организацията, в която членувам – Ротари клуб–Пазарджик, правя го и по отношение на предоставяната pro bono защита на правата на потребителите по линия на Федерацията на потребителите в България. За тази изборна кампания девизът на Коалицията е: „С грижа за хората” – и това също е една от причините да се включа като коалицинен партньор от ПП „ПК Екогласност”.

Подкрепям програмата на Коалицията в сферата на здравеопазването, образованието, социалната политика, опазването на зелената ни природа, да има много безплатни услуги за хората, високи доходи за работещи и пенсионери, да успеем да си върнем държавата, която да работи за хората, а не да воюва с тях. Но за да се случат правилно нещата

трябва да се премине през така дълго отлаганата съдебна реформа и борба с корупцията по всички етажи на властта,

защото ефектът от това ще освободи огромен паричен ресурс за останалите сфери на стопанството на България и най-вече за наука и образование, за култура и здраве. За пример давам правосъдието в САЩ, което е издигнато на пиедестал. Надписите на сградата на Върховния им съд гласят, че правосъдието е върховно благо за народа, и където има правосъдие, има здрава основа на социална сигурност, щастие и прогрес за цялата човешка раса! Всеки прокурор може да търси наказателна отговорност от всяко лице, без значение от неговата длъжност в йерархията на държавно управление, ако това лице нарушава законите на държавата, и то без страх, че разследването му може да засегне и по-висшестоящи  прокурори.

Но освен закони, се иска и смелост.

Има много подготвени хора както у нас, така и наши сънародници в чужбина, има смели магистрати и професионалисти, които трябва да действат сега,

да има осъдени висши държавни служители, министри и политици за корупция

Сигурен съм, че и в България имаме една все още спяща Лаура Кьовеши, за да тръгнем в правилната посока. Румъния се опита да я затвори, а ЕС я направи главен прокурор, за да разследва и защитава върховенството на закона. Дойде в България на работно посещение, управляващите се опитаха да я унижат, като не се срещнат с нея и избягат от дебат”, припомня адвокат Александър Чалъков.

Питаме го какво би казал на избирателя. „За тази изборна кампания има 30 партии и коалиции, с много различни платформи и идеи, но навсякъде се прокламира една-единствена цел – благоденствието на нацията. Всеки има право да направи своя избор, но трябва да го направи сега.

Поздравявам онези смели кандидати, които говорят високо, за да ги чуят, и независимо, че не ги слушат, трябва да знаят, че все пак има хора, които ги чуват! А на управляващите, загубили уважението на народа си, им остава единствено пътя – назад и надолу.”

И не продавайте гласа си, хора, унизително е!

Призовавам всички да излязат и да гласуват, независимо от ограниченията, които ни се налагат, от липсата на вяра и изгубено доверие, разочарование. Защото обикновените и малки хора също имат нормални идеи и красиви мечти и стават значими по време на избори. Защото всеки глас е важен, за да няма контролиран вот. Всички ние сме граждани и имаме равни права, не позволявайте на апатията и безхаберието да ви превръщат в стадо. Нека направим това, което зависи единствено от нас самите – гласувайте в неделя!

За да има промяна на статуквото и за една по-добра България, с по-високо качество на живот, за да можем да изискваме качество на живот, каквото имат останалите хора в Европейския съюз.

На онези 15% от колебаещите се искам да напомня, че изборите са само в един ден от годината, а последиците от липса на избор продължават четири години. В неделя, от вас зависи дали ще има промяна и то кардинална на досегашния деспотичен модел, или ще продължим да бъдем роби на духовното пигмейство и ластичното управление на пандемичната криза.

Смело подкрепете онази партия, която сте избрали, но не забравяйте, че от вашата активност и вашата гражданска съвест зависи бъдещето на децата ви, защото го дължим и на нашите родители!

Машинното гласуване също ще помогне за справедливия изход от изборната битка, заради това ви призовавам да изберете този начин за изразяване на вота.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!