Ниските изкупни цени на розовия цвят и липсата на държавна подкрепа за малките стопани, бяха сред проблемите, които жители на община Брацигово поставиха пред водача на Коалиция „БСП за България” Пламен Милев.

Розопроизводители споделиха, че някои от тях изкореняват насажденията си въпреки че маслодайната роза е сред символите на България. Законът за маслодайната роза не разреши натрупаните проблеми, категорични бяха те.

Ще дадем възможност на малките стопани да се кооперират, за да излязат на пазара и под тази форма на сдружаване да получават субсидии, които възнамеряваме да увеличим за отрасъла, посочи Пламен Милев.

Има млади хора, които отглеждат ягоди, ябълки, но я няма държавната грижа в селските райони, казаха жители. Предвиждаме стимулиращо подпомагане и специални програми за зеленчукопроизводството и овощарството, като основната ни цел е да помогнем на малките семейни ферми, каза водачът на листата на Коалиция „БСП за България”.

Сред подпомагащите мерки е и възстановяването на водопреносната инфраструктура на „Напоителни системи”, за да има поливна вода и благоприятни условия за развитие на земеделието. Отсъствието на общинска политика за създаване на привлекателен бизнес климат, е сред другите проблеми, които коментираха жители.

Въпреки че Брацигово има уникални природни дадености, културно-исторически паметници и минерални извори, за желаещите инвеститори няма условия и те се отказват, разказаха брациговци. Чистата природа и културните ценности на България и региона са приоритет за нас, подчерта втората в листата Петя Цанкова.

На едно от челните места сме по културно-историческо богатство, но културният туризъм никога не е бил сред важните задачи за управляващите, каза кандидатът за народен представител Петя Крушева, която е специалист в областта на културологията. Подкрепата за културни фестивали в малките населени места е една от формите, които могат да водят и туристи, и инвестиции, допълни тя.

В дискусията с жителите на Брацигово, Бяга и Козарско се включиха също Гълъбина Карамитрева, Надя Клисурска-Жекова и Георги Янкулов. Кандидатите за народни представители от листата на „БСП за България”отново заложиха на живи и преки срещи с хората от града и селата.

Купуването и продаването на гласове са престъпление!