Четири километра нови бордюри, подмяна на пътното покритие, отводняване, ново осветление, общо 20 000 кв. м. двуслоен асфалт и нова разделителна ивица в района на Полицейското училище, това получава Пазарджик след края на ремонта на ул. „Свобода“, в отсечката от ул. „Стефан Караджа“ до бул. „Георги Бенковски“.

С тържествена церемония днес улицата бе отворена за движение, а на събитието присъстваха Екатерина Захариева и Найден Шопов, заедно с кмета Тодор Попов пристигна и зам.-областния управител Йордан Кожухаров, както и изпълнителния директор на изпълнителя „Европейски пътища“- Маргарита Попиванова.

„Това е поредния ден, в който добавяме нова, хубава, страница в историята на нашия град, пътят е най-натоварен по трасето към магистралата от идващите от и към Пловдив камиони и автомобили и този ремонт беше повече от наложителен“, подчерта в речта си кметът Тодор Попов, той отправи благодарности към г-жа Захариева, без чиято намеса това нямаше да се случи.

„Благодаря на АПИ и „Европейски пътища“ за това, че по качествен и професионален начин направиха тази отсечка. Затова в следващите двадесет години не трябва да мислим тази пътна отсечка, а тя ще бъде от полза на всички“, каза още г-н Попов.

В какъв вид беше пътят можем да си припомним от кадрите, които публикувахме малко преди да започне ремонът, през месец ноември миналата година.

Ето как изглежда той днес.

Думата получи и външният министър, водач на листата на ГЕРБ – Екатерина Захариева. „Наистина днес е поредният хубав ден за Пазарджик, поздравявам ви за това, което виждам. Около 3 милиона лева струва тази отсечка и съм доволна, че успяхме да осигурим и ремонтите на пътищата към Белово и Батак. Лека и безаварийна за всички шофьори.“ – каза Захариева.

„Ще продължим да изграждаме още пътища – за следващите 4 години за област Пазарджик сме предвидили над 150 км пътища да бъдат реновирани”, посочи Екатерина Захариева и пожела лек и безавариен път на всички, а на изпълнителя – да успеете преди срока да завърши другите два ремонта.

Изпълнителният директор на „Европейски пътища” Маргарита Попиванова изказа удовлетворението си от свършеното и благодари на Община Пазарджик за подкрепата и съдействието при текущо възникващите проблеми при реновирането на улиците и пътищата.

Кметът на Пазарджик Тодор Попов съобщи още, че в хода на ремонта е било решено да не се изгражда кръгово движение на кръстовището на ул. „Свобода” и „Стефан Караджа”, тъй като това би затруднило подходите към съществуващите бизнеси наоколо.

След официалната част, двете дами – Маргарита Попиванова и Екатерина Захариева поляха менче вода за безаварийно шофиране по новото пътно платно.

РЕМОНТЪТ В ЦИФРИ
  • Ремонтираният участък от улица „Свобода“ е с дължина 1562 метра и е от кръстовището на ул. “Петър Бонев“ и бул. „Георги Бенковски“ до кръстовището с ул. „Стефан Караджа“.

Ремонтните дейности включват:

  • Фрезоване на съществуваща настилка;
  • Рециклация на съществуваща пътна конструкция;
  • Полагане на 2 пласта асфалт при студено рециклиране и 3 пласта при локалните ремонти;
  • Положени са около 4 км нови бордюри;
  • Положена е нова маркировка;
  • Изградено е ново осветление на участъка;
  • Изграден е 580 метра отводнителен колектор за повърхностно отводняване
  • Общата обработена площ е 19 800 кв. метра.