Ива Митева – Рупчева бе избрана за председател на 45-ото Народно събрание, с мнозинство от 163 гласа.

Преди гласуването бяха отправени нападки от страна на депутата и съпредседател на „Изправи се! Мутри вън!“ Николай Хаджигенчев спрямо предложената от групата на ГЕРБ – СДС кандидатура.

Той се опита да унижи ГЕРБ, настоявайки, че е време Караянчева да се върне в Кърджали. От ГЕРБ реагираха остро и настояха от парламентарната трибуна да не се позволява обиди на „мутри“. 

„На вас ви викат „сестра Галева“ и вие викате „Мутри“ на 200 човека в тая зала. Квалификации срещу една дама е просто вулгарно. Кърджали е един мнгоо хубав град. Аз съм от Кърджали“, заяви Вежди Рашидов.

Цвета Караянчева бе предложена от парламентарната група на ГЕРБ – СДС за председател на 45-ото Народно събрание. Биографията ѝ бе представена от Десислава Атанасова.

Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ отправи предложение за същата длъжност – Ива Митева – Рупчева от Разград, през 1996 г. тя е завършила специалност „Право“ в СУ“Св.Климент Охридски“, а след това прави докторантура по конституционно право към БАН, през 1998 г. започва работа в Министерството на правосъдието. Тя е преподавател в НБУ и ръководител на дирекция „Законодателна дейност и право на ЕС“ в НС.

Ива Митева е член на екипа на ПП „Има такъв народ“ и стана депутат от 23 МИР София, където бе втора след проф. Андрей Чорбанов.
Тя е юрист, била е директор на Дирекцията по правни въпроси в стария парламент. Познава в детайли работата на парламента, тъй като работи отдавна в администрацията му.

„Вярвам, че правата на личността и нейното достойнство, издигнати във върховен принцип в преамбюла на Конституцията ще бъдат зачитани в това Народно събрание и няма да забравяме, че от нашите действия зависи България да бъде демократична, правова и социална държава“, каза Ива Митева.

С 234 гласа „За“ депутатите подкрепиха кандидатурите на зам.-председателите на Народното събрание.

Те са от ГЕРБ – СДС – Цвета Караянчева, от БСП – Кристиян Вигенин, от ДПС – д-р Мукадес Налбант, от Демократична България – Атанас Атанасов и от „Изправи се! Мутри вън!“ – Татяна Дончева, Виктория Василева от „Има такъв народ“.

12 секретари ще има новото Народно събрание.

За парламентарни секретари бяха избрани: ГЕРБ-СДС: Маноил Манев, Христо Гаджев, „Има такъв народ“: Кирил Симеонов и Петър Димитров, БСП: Филип Попов и Стоян Мирчев, ДПС: Мастън Мастънов и Сезгин Юсеин Мехмед, „Демократична България“: Димитър Найденов и Иван Велов, „Изправи се! Мутри вън!“: Станислав Колев и Минко Ангелов.

Парламентарните групи изпратиха на председателя на Народното събрание Ива Митева своите решения за име и ръководство.

Групата на ГЕРБ-СДС ще се председателства от Десислава Атанасова. Начело на „Има такъв народ“ в парламента е Тошко ЙордановКорнелия Нинова оглавява групата на „БСП за България“. Мустафа Карадайъ е председател на парламентарната група на ДПС. Христо Иванов – на „Демократична България“, а Мая Манолова и Николай Хаджигенов са съпредседатели на „Изправи се! Мутри вън!“.