Разкриха група за купуване на гласове в полза на „Българско лято“ на бизнесмена Васил Божков, съобщиха от прокуратурата. Задържаните преди вота са бизнес дамата Надежда Бацанова, която е била кандидат за евродепутат през 2014 г., 6-ият в благоевградската листа на “Българско лято” Сергей Димитров, общинският съветник от Ракитово Димитър Топалов, който е бил зам.-кмет на града, и ромският тартор от Пловдив Асен Бошнаков. Четиримата е трябвало да “инвестират” стотици хиляди левове за купуване на вот, основно в махалите на няколко града. За да купуват гласове, без да бъдат хванати, Надежда Бацанова раздала на мъжете мобилни апарати и симкарти. Събирала ги на конспиративни срещи в София, Петрич, Карлово, Пловдив и други градове, за да координират действията си.

Към настоящия момент са образувани досъдебни производства за престъпни групи, създадени с цел купуване на гласове, които са на различен етап на разследване.

Значителен по обем доказателства са събрани по разследване, водено под ръководството на Софийска градска прокуратура. Установено е, че групата е използвала пълната палитра от схеми за изборната търговия.

Първоначално разследването по образуваното досъдебно производство е започнало в Районна прокуратура-Пловдив. По него към наказателна отговорност са привлечени три лица. Събрани са доказателства за участието в групата и на лице, ползващо се с имунитет в качеството на кандидат за народен представител. Съгласно разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс, делото е изпратено в Софийска градска прокуратура, като единствена компетентна да разследва деянията, извършени от лица с имунитет.

От всички събрани до момента доказателства се установява, че престъпната група е била създадена и е действала в периода от 06.02.2021 г. до датата на провеждане на изборите за 45-ото Народно събрание. Дейността й се развивала на територията на цялата страна. Групата била с пирамидална структура. Финансирането й било осигурявано от лице, пребиваващо на територията на страна извън ЕС.

Сред участниците в престъпната група са кандидат за народен представител, общински съветник и лице със силно влияние в квартали с преобладаващо малцинствено население. Дейността им е била организирана по няколко схеми: установяване на лица на местно ниво, осигуряващи гласоподователи срещу заплащане; предлагане на имотна облага на собственици на търговски дружества, с цел работниците им да гласуват за определена партия; осигуряване на лица, ангажирани срещу заплащане с отвеждане на гласоподаватели до избирателните урни.

При извършените претърсвания и изземвания в обитаваните от членовете на групата жилища, както и в ползваните от тях автомобили, са били намерени и иззети множество списъци с лични данни на потенциални гласоподаватели, мобилни телефони и лаптопи.

“Участниците са работили по няколко схеми – издирвали влиятелни лица на местно ниво с ромско население. Обещавали пари за гласовете им. В различните райони се предлагали различни суми. На някои места по 20 лв., на други – по 80 лв. Гласоподавателят пускал попълнена бюлетина, а празната предавал на застъпника, той я попълвал и я предавал на следващия”, обясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева за т.нар. индианска нишка, по която обвиняемите са търгували вота.

Освен с пари четиримата са действали и по корпоративната схема. Търсили са собственици на големи фирми, обещавали са пари и услуги, за да спечелят гласовете на работниците. Собственик на завод за перилни препарати например се е срещал със Сергей Димитров, който му обещал съдействие за кандидатстване по европрограми. Надежда Бацанова пък финансирала издаването на документи за самоличност на работници с обещание да гласуват за “Българско лято”. Третата схема, по която са планирали да купуват вот, е чрез застъпниците.

Трябвало да раздават по 100 лв. на всеки от тях, а той да води по трима гласоподаватели. 

Партията БНО, с която “Българско лято” на Васил Божков се яви на изборите, спечели 94 515 гласа на изборите, или 2,95%. Въпреки резултата Божков обяви, че ще иска касиране на вота заради манипулации.

Участниците в разкритата престъпна група са привлечени в качеството на обвиняеми и са с наложени мерки за неотклонение „задържане под стража“ на две съдебни инстанции. Един от тях е с определена от съда мярка за неотклонение „подписка“, която ще бъде протестирана от прокуратурата.

Димитър Топалов

Третият участник в групата за купуване на гласове е Димитър Топалов от Ракитово. Той е бил зам.-кмет на града, издигнат от “Евророма”. През 2019 г. е бил кандидат за кмет от “Воля”, но печели само място в местния парламент, общински съветник е и до днес. Топалов е експерт по ромските въпроси. Димитър Топалов  е роден на 05.04.1984 година във Велинград. Завършва средното си образование в  спортна паралелка на СОУ „  Георги Бенковски” – Пазарджик, а след това Варненския свободен университет по специалността „ Защита при бедствия, аварии и катастрофи” към юридическия факултет, степен бакалавър. От 2008 г. работи в Общинската администрация  в Ракитово като младши специалист „Европроекти и международни дейности”. Завършва и Софтуерно инженерство в Европейския  университет в Перник.