Първото заседание на Народното събрание бе открито днес в старата сграда на Парламента от най-възрастния депутат, от формацията на Трифонов, Мика Зайкова. Тя прочете всички имена на новите народни представители, а тези, които са под карантина се заклеха онлайн.

Клетвата, която положиха новите народни представители гласи: „Заклевам се в името на Република България да спазвам конституцията и законите на страната, и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.“

В пленарната зала след това прозвуча химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

След това чухме изявлението на президента Румен Радев, в своя емоционален стил той обрисува очекванията си от 45-ото Народно събрание.

Той подчерта, че: „От вас зависи новото НС да заработи професионално и почтено. Вие наследявате една институция в дълбока криза. На вас се пада мисията да възродите парламентаризма. Първият тест за вашия успех ще бъде възстановяването на реалния парламентарен контрол върху изпълнителната власт. Никой не може да ви разменя, продава или отдава под наем, нито да заглушава гласа ви. Вие носите свободната воля и доверието на хиляди избиратели и не можете да бъдете крепостни на никой политически лидер. Никой няма право да наскърбява личното ви достойнство, освен ако вие самите не му позволите“, каза още Радев.

„Ключова стъпка по този път е излъчването на нов вид управление – синтез на професионализъм и морал. Това е от решаващо значение за връщането на доверието в институциите, считам, че ще бъде важен знак, ако постигнете консенсус за формулиране на пакт за почтеност и компетентност, относно номинираноите за високи управленски постове. Важно е да се направят промени в нормативните актове по отношение на съда и законотворческия процес, преследване на корупцията, засилване на честната конкуренция, механизми за прозрачност и отчетност на управлението.

Парламентът да поеме контрол над харчовете на изпълнителната власт и грижливо отглеждан бюджетен излишък, децентарлизация за общините и повишени финансови права за тях“ – каза в словото си държавният глава.

Той отдели и време за медиите в своето изявление:“Без свободни медии и независима журналистика демокрацията е немислима, надявам се да се гарантира свободата на медиите, чрез прозрачност на техните собственици, високи професионални и етични стандарти за обществените медии. Старото народно събрание изолира журналистите, аз се надявам вие да поправите тази грешка. Без всичко това България не може да разгърне своя потенциал, който аз вярвам че тя има. Имаме нужда за пълноценен дебат за развитието на страната ни. Готов съм да участвам в този дебат и да работя съобразно конституционните си правомощия и да изведем заедно страната ни по този път.“ – каза Радев.

В случай, че Народното събрание не излъчи правителство той ще назначи служебен кабинет. „Пожелавам ви да запишете имената си в историята със справедливи закони и доблестно служене на Отечеството“. – заяви президентът Радев.

Преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство, в понеделник Румен Радев ще направи консултации с политическите сили. „Безпринципна коалиция може само за задълбочи кризата. Когато всички са в управлението, народът е в опозиция“, обяви той. Накрая каза, че парламентът е фрагментиран, но животът му зависи от народните представители, а той има готовност и за служебен кабинет.

Цялото му изявление от днес, чуйте – ТУК

От парламентарната трибуна Мика Зайкова обяви депозираната оставка на кабинета „Борисов“ 3. След прочитането на съобщението, тя коментира отказа на премиера Бойко Борисов да оповести публично в Народното събрание оттеглянето си с думите: „Това или е срам, или е пренебрежение към тази институция. Все пак сме парламентарна република“. Думите й бяха посрещнати с ръкопляскания от залата, в които не се включи единствено ГЕРБ.

Най-напред пред депутатите направи своето изявление председателката на парламентарната група на ГЕРБ – СДС -Десислава Атанасова.

„Изборите приключиха и народът се произнесе, това завърши и лесната част от работат на всички нас. Днес е време да поемем своята отговорност към избирателите, държавата и по-добро утре. Често пъти отговорността е непоносима за онези, които гледат на политиката като средство за изграждане на имидж. От позицията на хората с по-голям опит ще кажем, чеу една криза не се управлява с говорене, а с действия и вземане на решения.

Нито една партия от тук присъстващите не се доближава до резултата на ГЕРБ от последните избори, почедителят е само един и това е ГЕРБ, редно е да го признаете. Ще използвам момента да напомня, че спечелихме 5 парламентарен вот, и 14 изборна победа. Победителят се поздравява, суверенът все още ни поставя на първо място и това показва две неща – ценят направенот от нас или не виждат достатъчно добра алтернатива, сега е моментът да благодарим на тази изборна администрация за добре организирания изборен процес. Изболире преминаха нормално, най-голямото доказателство е присъствието на всички в тази зала и признаването на изборите. Длъжни сме да оправдаем доверието на гражданите, ще предложим структура и състав на ново правителство. Ще предложим кабинет, който от ден първи да заработи на високи обороти.“ – заяви Атанасова.

От декларацията на Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ се разбра, че парламентът няма да изкара пълен мандат, но не и дали ще се прави опит за сформиране на краткосрочно управление. Той обаче заяви, че са нужни промени в Изборния кодекс, като цитира изброените от държавния глава – без ограничения на секциите в чужбина, гласуване по пощата за българите зад граница и видеонаблюдение. Той заговори и за нов състав на Централната избирателна комисия.

От залата – вероятно от ГЕРБ, му подвикнаха за мажоритарния избор на депутати – предложение, което инициираният от шоуто на Слави Трифонов референдум защитаваше, а Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ ще внесе. В отговор Тошко Йорданов каза, че такава реформа се прави при мнозинство, а партията, която го предлага – няма. Така даде да се разбере, че такава реформа няма да се инициира и подкрепя от „Има такъв народ“.

Освен изброените промени в изборното законодателство партията на Слави Трифонов предлага законови промени за намаляване на партийната субсидия от 8 на 1 лев на глас.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отново декларира, че левицата няма да влиза в преговори с управляващите и няма да подкрепи предложен от ГЕРБ кабинет, но е готова да даде гласове за управление, излъчено от новите формации в парламента – „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Метри, вън!“

„Не преговаряме със задкулисието за власт и пари. Не преговаряме нито с Бойко Борисов за правителство, нито с ДПС за президент“, заяви Нинова.

За „по-пластично управление, което не се материализира в партийни кабинети, водени от партийни лидери,“ и за използване на възможностите на това Народно събрание настоя в словото си председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Той посочи, че България се намира в невиждана комбинация от кризи: пандемична, икономическа и институционална, и ако си позволи да добави към нея и политическа криза, ще сбърка много. Карадайъ повтори тезата, че от години в страната са нарушени диалогът, координацията и контролът между властите. и това рефлектира пряко върху държавата.

Според Карадайъ изборите са показали, че суверенът иска нов модел на управление и отношение, и парламентът е длъжен да отговори на това изискване.

Той потвърди позицията на ДПС, че ще подкрепи опит за създаване на правителство от новите формации в Народното събрание, ако той следва няколко приоритета: да направи план за излизане от пандемичната криза от CОVID-19 с активна ваксинационна програма и мерки за защита на бизнеса; да промени съставената от сегашното управление програма за участие на България в европейския план за възстановяване и устойчивост; за създаде план за ускорено развитие на страната и за осигури достойно членство в евро-атлантическите структури.

„Считаме, че е легитимно, ако бъде поискана нашата подкрепа, да влезем с уважение и конструктивизъм в разговор какво управление би могло да бъде излъчено с мандата на „Има такъв народ“. Не става дума, разбира се, за банкетна подкрепа, а за обсъждане на политики“ – това заяви председателят на ПГ на „Демократична България“ Христо Иванов в декларация за началото на 45-ото Народно събрание. 

„Законността трябва да бъде приоритет, имаме за цел с промени в конституцията предсрочно да бъде прекратен мандатът на Иван Гешев“, заяви още Иванов.

„Акценти в работата на депутатите на ДБ ще са промени в съдебната власт, изчистен от корупцията съд, ликвидиране на КПКОНПИ в настоящия й вид, защото се превърнала в бухалка, освобождаване от длъжност на председателя й Сотир Цацаров“, добави той.

„Изборите приключиха и откриваме едно Народно събрание, над което тегне въпросът дали изобщо ще го бъде. Откриваме го, аз много се радвам в неговата естествена сграда, в неговия истински дом. Спомням си как при встъпването си в длъжност президентът Петър Стоянов беше казал, че парламентаризмът не се състои от вар и тухли, а от съгласие. Днес много се говори за съгласие, но парламентаризмът се оказва, че се състои и от вар и тухли. Тази не е просто символ, тя е материализация на това да има прозрачен парламентаризъм в България, да има отворен парламентаризъм, да има традиция, която ни свързва с най-добрите примери за граждански кураж, за отстояване на ценности. Тук е мястото на българския парламент и това, че ние се върнахме тук от Партийния дом, е много добър знак, макар че това, което ни предстои, е много сложно“, изтъкна лидерът на „Да, България“.

Според него съгласието и диалогът са хубави неща, но попита дали забравяме, че трябва да има законност. По думите му не е необходимо договаряне по кьошетата, а законност.

Иванов изтъкна, че Народното събрание ще може да свърши само една част от промяната и това е да отстрани от управлението Бойко Борисов, ГЕРБ и техните вечни партньори по консумация на властта – ДПС.

„Въпросът е какво друго може да бъде направено в този парламент и това е големият политически въпрос. Чертаят се разделителни линии, търсят се обединяващи знаменатели, но преди това е важно да се фокусираме върху това, което имаме да свършим като задачи. Трябва да си отговорим на въпроса дали този парламент заслужава да съществува, когато знаем и оценим какво може да свършим в него“, каза още .

Той заяви, че „Демократична България“ има 10 приоритета в две групи.

„Едната група е свързана с непосредствените кризисни ситуации, защото са повече от една, които следват от глобалната пандемия. На първо място трябва решителна програма за масова доброволна имунизация, която да осигури перспектива за излизане на страната от тази криза. На второ място трябва да се приложат мерки за подкрепа на домакинствата и гражданите и комплекс от адекватни мерки за икономическо подпомагане на отделните сектори, предприятията, домакинствата и за социална защита на гражданите. Трябва да направим реална оценка на икономическото положение. Има обезпокояващи сигнали за състоянието на финансовия резерв. Ключова задача, която стои пред нас, е България да стартира процедурата по Плана за възстановяване и устойчивост. Смятам, че отказът да бъде внесен той с всичките му недостатъци е саботаж„, обърна се той към ГЕРБ.

И припомни, че от „Демократична България“ са поискали всички заинтересовани страни да се включат в изготвянето му, но били подминати.

„В момента с цупенето си вие прикривате провала си. Внесете го, но ви е страх, че той ще се натъкне на много критики от Европейската комисия“, добави Иванов.

„Къде ви е лидерът, уважаеми дами и господа от ГЕРБ, защо се крие?“ – с тези думи председателят на парламентарната група на „Изправи се! Мутри, вън!“ Мая Манолова се обърна към групата на мнозинството и беше посрещната с дюдюкания.

Манолова заяви, че никой партиен лидер не си е позволявал да превръща парламента в посмешище, както това е направил Бойко Борисов, и обяви, че парламентаризмът се връща в страната с началото на 45-ото Народно събрание, тъй като е най-важната институция.

От името на групата си Манолова обяви, че ще внесе още утре предложение за създаване на временна парламентарна комисия за ревизия на управлението на кабинета „Борисов“ 3. Сред приоритетите на групата, за които ще бъдат внесени законодателни текстове, тя повтори ремонт на изборното законодателство, включително въвеждане на активна регистрация, създаване на нова и справедлива ваксинационна програма срещу COVID-19, въвеждане на нови мерки в подкрепа на бизнеса и семействата в условията на пандемия, както и защита на гражданите от колекторските фирми – една от темите, по които Манолова работи от времето си като държавен омбудсман.

Още в първия си работен ден, депутатите ще изберат председател на 45-тото Народно събрание, който ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово.