Срокът на ограничителните мерки за влизане в страната е удължен до 06.00 ч. на 19.04.2021 г.

При влизане на гръцка територия, независимо от вида транспорт, от пътуващите се изисква да представят негативен резултат от тест по метода PCR, направен не по-рано от 72 часа от влизането в Гърция. При липса на такъв гръцките власти имат право да не допуснат пътуващите да влязат в страната. При влизане гръцките власти по своя преценка могат да поискат на всеки от пътуващите да бъде направен тест (бърз или PCR).

До излизане на резултатите от направения на граничния пункт тест всеки гражданин е длъжен да остане в самоизолация на посочения в PLF адрес. Властите ще се свържат с конкретния пътник единствено при положителен тест. В противен случай след изтичането на задължителната седемдневна самоизолация (карантина) на посочения от лицето адрес, е позволено излизането при спазване на действащите в страната противоепидемични мерки и ограничения.
В случай на положителен тест конкретният пътник се транспортира и настанява в място определено от властите, където да прекара определената му карантина – 14 дни. При необходимост се настанява в лечебно заведение. Разходите по транспортирането и престоя са за сметка на гръцката държава.

Изключение от изискването за тест има за децата до 10 годишна възраст, както и за шофьорите на камиони, осъществяващи търговски превози – както за предварително направен PCR, така и бърз тест на съответния ГКПП. Гръцките здравни власти на ГКПП Кулата/Промахон правят на случаен принцип бърз тест и на шофьорите на камиони.

При пътуване към Гърция всеки гражданин, без изключение (вкл. шофьорите на камиони), следва да има генериран QR код след попълване на Passenger Locator Form (PLF) на https://travel.gov.gr/#/ (където подробно са описани действащите мерки, ограничения и изисквания). Компаниите предоставящи пътнически услуги (самолетни, морски, сухопътни) са длъжни да проверяват дали всеки от пътниците има QR преди качването му на борда. При липса на такъв транспортната компания носи отговорност за връщането му в родината.

Гражданите с постоянно пребиваване в Гърция следва да попълват PLF и при напускане на страната.

До 06:00 ч. на 19.04.2021 г. всички пристигащи в Гърция, независимо от вида транспорт (въздушен, сухоземен или морски) подлежат на задължителна 7 (седем) дневна карантина. Карантината може да бъде прекъсната единствено, в случай че престоят в страната е по-кратък от задължителните за самоизолация 7 дни.

Изключение от карантината е възможно за представители на специални мисии след представянето на съответните документи, доказващи причината за влизане в страната и след получаване на изрично разрешение от компетентните гръцки власти.

Преминаването през ГКПП „Кулата-Промахон“ е разрешено в часовия интервал от 07:00 ч. до 23:00 ч. Необходимо е пътуващите да разполагат с попълнен 24-часа преди пътуването PLF формуляр и генериран QR код, както и отрицателен PCR тест на английски език, направен не по-късно от 72-часа преди пътуването. Гражданите подлежат и на бърз тест за COVID-19.
(Следва да се отчита, че на територията на цяла Гърция има забрана за движение на граждани в интервала от 21:00 часа до 05:00 часа в зона)