С изпълнението на химна на Република България и тържествен водосвет за здраве и благополучие, отслужен от отец Георги от храма „Света Богородица“ в Пещера, бе сложено началото на церемонията по откриването на спринт рали „Пещера“ в 18.00 ч. тази вечер.

Гости на града в подножието на Родопите бяха редица изтъкнати имена на автомобилния спорт в страната. Приветствие към гостите отправи Камен Михайлов – председател на Автомобилната федерация. Чуйте:

След него гостите и участниците в надпреварата бяха поздравени от кмета на Пещера Йордан Младенов, ето какво каза той:

За последен път градът е бил арена на такова състезание преди 8 години, припомни Младенов. Той пожела безавариен финал и успех на участниците. Йордан Младенов даде старта на първите десет автомобила, а след това флагът беше поет от Ангел Башкехайов, а третият в щафетата бе настоящият депутат, автосъстезател и многократен шампион, пилотът Крум Дончев.

РАЛИ СПРИНТ ПЕЩЕРА – 2021 е валидно за  2021 АФБ Национален Рали спринт Шампионат. Организирано е от Община Пещера, АСК „ПЕЩЕРА“ и  Автомобилна Федерация на България.

Две коли ще предвождат състезателите, те също бяха представени на нетърпеливата публика.

Всички екипажите също бяха представен от водещия на събитието. Двукратната европейска шампионка Екатерина Стратиева, заедно с навигатора си Георги Аврамов също са сред заявените за участие.

Трикратните рали шампиони на България – Мирослав Ангелов и неговия навигатор Георги Гаджев представиха своята подобрена SKODA FABIA Rally 2 Evo пред публика, като след рали спринт „Пещера“ те ще участват и в ЕСОК Рали Ескишехир в Турция на 24-25 април. „Ще бъде трудно състезание според метеорологическите прогнози, но това е част от надпреварата“, чуйте какво още каза екипажът.

След това дойде ред на втория екипаж.

В този автомобил е младият пилот от Панагюрище Денис Станчовски, до него на дясната седалка на тяхното Peugeot 208 R2 е Явор Брънков.

Ето и какво каза екипажът на кола с №3.

И състезателите с №4.

26 автомобила преминаха тази вечер през триумфалната арка, монтирана на площад България в Пещера, с което беше даден стартът не само на националния шампионат по ралиспринт, а и началото на закъснелия заради паднемичните мерки сезон в автомобилния спорт.

Това е осмият сезон в България в тази дисциплина, като от 2014 г. насам има само 6 шампионата, завършили с пълен обем от по 3 състезания.Повече от 10 години в региона температурите не са падали така ниско, няма я обилната за април зеленина, а край пътя на етапа Пещера, който се качва до 1162 м., на места край пътя все още има сняг.
Към това се добавя плътната мъгла над Пещера, която днес затрудни максимално опознаването на двете трасета (общо четири отсечки за хронометриране с дистанция от 48.26 км.), които в неделя ще определят класирането от първия от четирите старта в този шампионат.

Трудностите за състезателите се допълват и от това, че днешните записки на отсечките може да се окажат непълни или грешни заради мъглата, която ако утре се вдигне, ще покаже пътища, за които не са отбелязани всички особености.
Със или без мъгла, утрешното състезание ще бъде твърде интригуващо, защото на влажните и по традиция изключително хлъзгави пътища до курорта Св. Константи, а след кова към яз. Батак, изборът на гуми ще бъде от решаващо значение за класирането на екипажите.
Списъкът на участниците може да се приеме като повече от добър, като се има предвид че епидемичната обстановка от миналата година насам силно ограничи финансовия ресурс на състезателите, повечето от които се самофинансират.
Стартът на състезанието е утре в 10:00 ч., а финалът – също на площад България, е след 14:30 часа.

За състезанието в Пещера има подадени 28 заявки за участие в първия кръг от националния шампионат по рали спринт.

Състезанието се организира благодарение на изключителната подкрепа от страна на Община Пещера и кмета Йордан Младенов, както и на фирма „Биовет“. За осъществяването на първия пещерски рали спринт помогнаха Елиткар, Гудекс АД, Грибаш, Bari Shoes, Матраци Симеонов и Пасат Антени ООД.

Организаторите от АСК “Пещера” са определили същинската част от състезанието за неделя, когато екипажите ще преминат по два пъти по състезателните отсечки. Първият победител в рали спринт “Пещера” ще стане ясен след 48,32 състезателни километра.