Управителният съвет на Предприятието за управление на дейностите по околната среда уведоми кмета на Община Пещера Йордан Младенов, че е одобрено искането за  отпускане на безвъзмездна финансова помощ  за Проект :„Реконструкция на улични ВиК мрежи и съоръжения на територията на гр. Пещера”.

Като подобекти в предстоящите строително монтажни дейности са включени реконструкции на ВиК мрежите и съоръженията по улиците „Беглика“, „Панорама“, „Владимир Рилски“, „Опълченска“, „ Стефан Кънчев“, „Чаталджа“, „Христо Ботев“. Предвижда се реконструкция на съществуваща канализация и водопровод по ул.“Стефан Кънчев“ от кръстовището с ул. „Чаталджа“, до кръстовището с ул. „Гео Милев“ и  ул.“Старата крепост“ за която ще бъде изготвен технически проект.

Дейностите, които ще бъдат извършени по съществуващата водопроводна и канализационна мрежа по проектираните улици на Пещера, включват реконструкция и рехабилитация на главни водопроводни и канализационни клонове, вътрешна водопроводна и канализационна мрежа, както и сградни водопроводни и канализационни отклонения. Дейностите ще предотвратят аварийните случаи по вътрешната водопроводна мрежа от експлоатацията на амортизирани и непригодни стоманени и етернитови тръби. По този начин ще бъде сведена до минимум значителната загуба на питейна вода.

Към момента водопроводните аварии са свързани с разкопаване и последващо възстановяване на уличната и тротоарна настилка. Отстраняването на дефектиралите участъци води до нарушаване на нормалната работа на водопроводната мрежа и уличното движение, както и до значителни материални разходи и прекъсване на водоподаването към консуматорите.

Проектът на Община Пещера цели създаване на  условия за реконструкция на част от остарялата и амортизирана водопроводна мрежа в град Пещера в съответствие с нормативните  изисквания и осигуряване на  ефикасно и ефективно водоснабдяване на града, като  се намалят загубите на питейна вода и експлоатационните разходи.

След приключване на дейностите предвидени в проекта ще се подобри  качеството на живот на хората в населеното място и ще се създадат условия за опазване на околната среда на територията на града. Специалистите отчитат, че ще се постигне значително повишаване степента на благоустрояване на Пещера , като се осигури отвеждането на битовите и дъждовните води, което на свой ред ще подобри състоянието на компонентите на околната среда и  санитарно-хигиенните условия на живот.

Средствата предвидени за реализацията на Проект :„Реконструкция на улични ВиК мрежи и съоръжения на територията на гр. Пещера” са на стойност 2 929 087. 23 лв. с ДДС.

Община Пещера изготвя проекти с които ще търси средства за цялостната рехабилитация на пътните участъци и тротоарните настилки, след приключване на реконструкцията на водопроводната и канализационна мрежа.