Разговорите за ваксинационните паспорти, които потенциално ще ни позволят международни пътувания без ограничения, продължават да се водят в Европейския съюз. Все още не е взето решение за въвеждането им в Европа, но е напълно възможно това да се случи до края на месец май.

В момента в нашата област има отворени „Зелени коридори“, които ви дават шанс за безплатна ваксинация срещу коронавирус, а това от своя страна ще ви осигури безпрепятствено преминаване на всички граници в ЕС. Освен това няма да се налага да висите на опашка за PCR тест преди още да сте си стегнали куфарите.

Редица европейски държави вече заявиха, че ще приемат и неваксинирани туристи, стига те да могат да покажат отрицателен резултат от PCR тест, пише The Independent.

Държавите, в които ще може да се пътува без ваксина:

Малта

Неваксинираните пътници, избрали острова за своя дестинация, няма да се нуждаят от карантина, ако представят отрицателен PCR тест, преди да се качат на полета до Малта. Той трябва да бъде направен не по-рано от 72 часа.

Турция

Турция също изисква отрицателен резултат от PCR тест, направен в рамките на 72 часа преди пътуването, но това не отменя задължителната карантина. В страната в момента ситуацията е сериозна – в сила е пълен локдаун от 19.00 ч. днес до 05.00 ч. на 17 май.

Гърция

Гръцкият премиер заяви, че туристическата индустрия в страната ще посрещне първите си гости на 15 май. От 19 април вече бяха облекчени карантинните ограничения за пристигащите от някои страни. Остава изискването за предоставяне на отрицателен PCR тест.

Вече са разрешени и пътуванията между общините в рамките на една регионална единица – префектура, през всички дни от седмицата.

Испания

Неваксинираните пътници ще могат да влязат в Испания с отрицателен резултат от PCR, когато страната е готова да посрещне първите си туристи.

Португалия

Португалските власти заявиха, че се надяват да приветстват туристи от 17 май, при условие че разполагат с доказателство за пълна ваксинация или отрицателен PCR тест, направен в рамките на 72 часа преди пътуването.

Министърът на туризма Рита Маркис съобщи, че страната ще се опита „на всяка цена да избегне карантини и допълнителни COVID-19 тестове“ за туристи, съобщава MailOnline.

Хърватия

Туристите, пътуващи до Хърватия, могат да влязат в страната с цел туризъм, при условие че имат: отрицателен резултат от антиген или PCR тест, направен до 48 часа преди пристигането; доказателство за ваксинация; или сертификат за възстановяване след положителен резултат от тест за коронавирус, направен преди между 11 и 180 дни.

Трябва да бъде налице и валидна резервация за настаняване или доказателство за собственост на имот в Хърватия.

България

България облекчава правилата за влизане в страната от 1 май, съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Това ще се случва по три начина: със сертификат за ваксинация, с отрицателен резултат от PCR или антигенен тест или след предоставяне на документ за преболедуване на коронавирус не повече от шест месеца преди датата на влизането в страната.

Естония

Естония е страната с най-либерални ограничения, тъй като ще посреща туристи от определени държави без да предоставят отрицателен PCR тест или карантина.