Плюшено мече, фотьойл, стари гуми за камиони и коли, сурвачка, пълни флакони с течност за къдрене от фризьорски салон, стотици пластмасови бутилки, още повече картонени и пластмасови чашки за кафе, станиоли и обвивки на кроасани… – това са само част от находките събрани от близо стотина доброволци, които днес се включиха в акцията за почистването на коритото на Стара река, в участъка от Пещера до Батак.

Почистването стартира точно в девет часа, както бяха предвидили това организаторите от риболовно сдружение „За Стара река“, които получиха подкрепата на „Биовет“ АД и Община Пещера, в иначе ежегодното си почистване на района.

„Най-важно за нас е да покажем на младите хора, че е възможно и такова отношение към природата. Всеки следващ път ставаме все повече, радващо е, че се включват цели семейства, а опазването на околната среда се превръща в мироглед за младите хора.“ – каза днес главният организатор на събитието Николай Христов.

Той е запален по риболова и заедно с още четирима свои приятели поставя началото на сдружението и почистването на коритото на реката.

„Досега не е било толкова медийно, че хората да го знаят. Видяхме ползата от това, че идеята може да обедени толкова млади хора. Целта ни е полагане на грижи за целия регион, а не само за Стара река. Все повече са тези инициативи, искаме това да не се прави само в един ден, а това да стане начин на живот. Акцията е основно за участъка Пещера – Батак, но ние вече години наред чистим, години наред е правено това замърсяване. Очевидно е, че държавата сама не може да се справи и ние искаме да помогнем. Няма нужда да бленуваме за Швейцария, България е един малък рай и ние искаме да покажем, че чистотата на природата е постижима и тук.“ – допълни още Николай Христов.

„Тази година решихме почистването да бъде по-мащабно, това е само първата стъпка. Ние често ходим за риба по реката и когато го правим – събираме, каквото може, но боклуците са в огромни количества.“ – каза друг от организаторите Мариян Христев.

Сред участниците в събитието днес бяха и изпълнителният директор на „Биовет“ АД – Ангел Желязков и кметът на Община Пещера – Йордан Младенов.

„Идеята е заразителна и е радващо, че младите хора от Пещера и не само, се включиха. Ще извозим отпадъците с техниката на общинската фирма. Трябва да се работи в две посоки – да не цапаме не само в града, а и извън него. Неприятно е да отидеш сред природата и да намериш там боклуци. Има санкционирани нарушители до момента, но е нужна съвест. Трябва да е чисто и на улицата, и у дома, и на местата за пикник. Благодаря за подкрепата на „Биовет“ АД, които откликнаха на идеята на сдружението, която и ние с радост подкрепяме. Днес тук има служители на общинската администрация и ще помогнем в почистването.“ – заяви кметът на Пещера – Йордан Младенов.

„Много мои колеги се включиха в инициативата на сдружение „За Стара река“, защото се чувстват част от местната общност и имат отношение към чистотата на околната среда. Ние приехме да подкрепим начинанието, защото смятаме, че всяка отговорна фирма и всеки отговорен човек би постъпил по този начин. Осигурили сме ръкавици, чували, дезинфектанти, минерална вода и ботуши за участниците, понеже има участъци, които са силно затрънени, а също така и места в реката, където водата е донесла като наноси много пластмасови отпадъци. Нашата подкрепа не свършва дотук и днес, планирали сме и осигуряването на зарибителен материал, които ще бъде пуснат в реката, в началото на следващия месец. Готови сме да подкрепим и други инициативи“ – каза изпълнителният директор на „Биовет“ АД – Ангел Желязков.

„Аз съм турист – човек, планинар, за мен е важно планината да е чиста. Когато хората, които обичат планината са в нея, те не оставят отпадъци. Там едно фасче не можеш да видиш. Но има други, които изобщо не се интересуват от този проблем и ето го резултата – кочина. Дойдохме заедно с приятели, които също като мен смятат, че трябва да се включим, защото за нас чистотата на природата е важна.“ – каза и един от участниците от Пещера – Николай Варсанов.

Няколко километра по-нагоре екипът ни се натъква на бивш служител на „Биовет“ – Костадин Ненков. Той е решил да се включи, след като научил от местните медии за инициативата на сдружение „За Стара река“. Припомня си, че в минали години също са правени опити за почистването на крайречните площи.

„Гражданската ми съвест ме доведе тук“ – казва той. „Ние сега ще почистим, но това не е важно, важно е после хората да го поддържат чисто. Много ниска е културата на хората, щом не се впечатляват и не смятат, че е престъпно да си изхвърлят отпадъците в природата. “ – каза Костадин Ненков.

Над триста чувала със смет е крайният резултат от направеното днес. Ако всеки път, когато сме сред природата изнасяме от поречието на реката само по едно чувалче смет, навсякъде ще е много по-чисто.