Реновирането на стари мебели е прекрасен начин да освежите дома си. Претапицирането на старите кухненски столове е лесно изпълнимо и по силите на всеки.

Как става това?

Внимателно вземете мерки на седалките и предвидете поне още 20-% плат, който ще бъде необходим. Във всеки магазин за дамаски и пердета могат да ви консултират какъв плат да изберете. Съобразете избора си с това, колко често се ползват столовете. 

Подберете гамата, която отговаря на вашия интериор, но все пак помнете, че светлата дамаска се зацапва бързо, особено в кухнята.

Освен с дамаска предварително трябва да се сдобиете и с дунапрен, в случай, че искате да подмените и пълнежа. Докато не сте свалили старата дамаска няма как да знаете каква изненада ви очаква под нея.

Необходими инструменти за претапицирането

Ще са ви необходими клещи със заострени щипци, плоска отвертка, ножица, шивашки метър и такер, както и скоби за него. Ако нямате такер, можете да се снабдите с такъв от онлайн магазин. Може да се наложи и ползването на лак, ако дървената част на столовете ви е захабена.

Когато сте готови с инструментите, дунапрена и дамаската

Свалете седалките на всеки стол. Обикновено седалките се държат от 4 винта. Обърнете стола наобратно и развийте винтовете.

Разхлабете скобите 

С помощта на плоската отвертка внимателно повдигнете старите скоби, които държат дамаската. Извадете с клещите всяка една скоба. 

Важно! Събирайте извадените скоби в кутийка, ако не го направите и останат скоби на пода има голяма вероятност да се нараните като стъпите върху тях.

Свалете старата дамаска, като внимавате да не нараните дунапрена (пълнежа). Обикновенно той не се износва лесно и може да се използва отново. Ако е повреден (скъсан, надупчен и т.н.) ще трябва да поставите нов.

Отрежете парче от новата дамска 

На подходяща маса сложете плата с лицевата част надолу. Върху него сложете седалката с дунапрена към плата. Обърнете внимание на шарките – тяхната посока и позициониране. Не е нужно да режете плата с висока прецизност, но все пак се опитайте да следвате права линия. В противен случай може да не ви стигне дамаска. Добре е плата да покрива седалката от долната ѝ страна с по 3-4 пръста.

Ако прецените, че не е нужно да сменяте дунапрена, започнете с коването на новата дамаска. Опънете дамаската добре и започнете с по една скоба в центъра на всяка от страните. Така сте сигурни, че вече фиксирана дамаската няма да мърда. Ако не сте работили с такер (не е нещо сложно), можете да заковете предварително няколко скоби на някоя непотребна дъсчица. Подгънете плата преди да го заковете, така че да се скрие ръба.

След като сте заковали по една скоба в центъра на всяка страна, продължете да погъвате плата и да го ковете през около 5см. Добре е последните скоби – в ъгъла да бъдат на около 1-2см от него.

Подгънете плата в ъглите и го опънете здраво. Ако се събира прекалено много плат, можете да изрежете част от него. Заковете го с по няколко скоби във всеки ъгъл.

Прикачете отново седалката към стола. В случай, че старите винтове се виждат и не са в добро състояние, можете да ги замените с нови.

 Столът е като нов, а резултатът е перфектен.

Вижте и видео – https://www.youtube.com/watch?v=SuPi11QdSM8