Павел ГЪЛЪБОВ

“ Силата на българката грейна в 930 – годишната църква в Паталеница

Църквата „Свети Димитър“ – „перлата на Паталеница“, „затрупаната църква“, „втората Боянска църква“, бе достойно представена в третата част на изложбата „Аз съм Българка“, осъществена от фотографа Радослав Първанов. Радослав избра за свой модел чудно красивата Александра Атмаджова, която се премени с паталенска носия и се поклони на Бог в най-стария храм в цяла Пловдивска епархия.

Откриването на изложбата се случи в Балабановата къща в „древния и вечен“ Пловдив. През 1090 – 1091 година дукът на Филипопол – Григорий Куркуа е построил църквата „Свети Димитър“ – храм на войните от Баткунската крепост, тогава подвластна на Византия. Според предания по време на Османското нашествие църквата е била скрита от народа – била е затрупана с пръст, за да бъде „спасена“. Така 500 години по-късно тя е била отровена и отново радва с красотата си всички нейни посетители.

Паталенската перла има сериозен проблем – никой не иска да се погрижи за нея, както заслужава толкова значим паметник – държавата и църквата си прехвърлят отговорност. Точно това е забелязал и фотографът Радослав Първанов – „църквата се нуждае от повече грижа“, категоричен е той. Силната история на този храм е довел габровския родолюбец до църквата в Пазарджишкия край.

„ Аз съм Българка“ показва красотата, силата и родолюбието на българската жена. Всеки един сюжет разкрива красиво кътче от България и местните носии, които в миналото са били голяма гордост за всяка мома. Читалищните дейци от Паталеница решиха да покажат своя красива носия с черен сукман, зелена флорална престилка и бяла риза с червена шевица. Районът, в който се намира селото, е преходен – тук Тракия се среща със Шоплука. Александра Атмаджова от Пазарджик влезе в ролята на паталенска мома, покланяща се с хлебна пита пред силата Божия. Така силата на вярата и красотата на Божието творение доведе до прекрасните фотографии, които всеки може да види в Балабановата къща до 6 юни.“