С двa мeceцa, дo ĸpaя нa мaндaтa нa cлyжeбнoтo пpaвитeлcтвo, ще бъде удължена извънpeднaтa eпидeмичнa oбcтaнoвĸa. Toвa ĸaзa здpaвният миниcтъp Cтoйчo Kaцapoв пред bTV.

Тoй oбяcни, чe aĸo нe я yдължи, нямa дa мoжe дa пpилaгa вcичĸи нeoбxoдими пpoтивoeпидeмични мepĸи – ĸaтo нoceнe нa мacĸи нa зaĸpитo, oгpaничeния пpи пътyвaния и дp. Cпopeд ceгa дeйcтвaщaтa зaпoвeд oбcтaнoвĸaтa щe дeйcтвa дo ĸpaя нa мaй.

От 1 до 10 юни предстои национално проучване, което да покаже колко души са се срещали с вируса у нас.  Изследването ще е представителна извадка на населението и ще включва анкета, серологично изследване, проверка на клетъчен имунитет, обясни министърът. По думите му така ще има достоверни данни, тъй като сегашните били официални и непълни.

Същевременно министърът ще предложи удължаване на срока на епидемичната обстановка с два месеца, защото предполага, че след това ще има ново Народно събрание.
„Това не е първият път, когато ми предлагат да стана министър. През последните години това се е случвало няколко пъти“, заяви още министърът. Той отказа да съобщи от кого е идвало предложението, като каза: „Те си знаят, не е важно“.

Не се е съгласявал да заеме поста, тъй като не му обещавали, че ще може да прокара реформите, които иска. Този път обаче приел, тъй като в последната година сме в ситуация на обществена промяна. Кацаров обясни още, че Националният оперативен щаб (НОЩ) е закрит в средата на април и няма да бъде възстановен, тъй като не е необходим. „Беше работна група, която да съветва предишния министър.

Беше назначен да съобщава лошите новини. Решенията според закона винаги са вземани от здравния министър, щабът никога не е бил упълномощен да го прави“, обясни министърът. По думите му той самият има огромен екип в администрацията, който да го съветва. Освен това получавал съвети отвсякъде и непрекъснато.

Неговото лично мнение е, че сертификатът за ваксина ограничава човешки права, но няма как да го отмени, тъй като той вече е свършен факт, приет е такъв регламент.

Същевременно д-р Кацаров обясни, че според повечето експерти ако хората не се ваксинират масово през лятото, наесен ще има нова вълна. Той обаче заедно с представители на туризма се опитва да намери баланс за летния сезон у нас.

Едно от нещата, които се обсъждат във връзка с туризма, е да се организират безплатни PCR тестове на хората, които влизат у нас. Другото е да се вдигне възрастта на децата при правенето на тези тестове. Само преди дни Кацаров е издал заповед да не се изисква PCR тест до 5-годишна възраст.

От туризма настояват за по-висока възраст, обясни той. Д-р Кацаров все още не се е ваксинирал, тъй като е прекарал вируса и засега не е необходимо, обясни той в студиото на Би Ти Ви. След време обаче ще го направи.