На 28 и 29 май 2021 година  Пазарджик отново ще е домакин на Десети юбилеен фестивал на мажоретните състави „Слънчева Бесапара“. Организатори са Община Пазарджик и Общински детски комплекс – Пазарджик под патронажа на кмета господин Тодор Попов и с финансовата подкрепа на общината.

В тазгодишното  издание на Фестивала, въпреки сложната ковид обстановка,  ще се включат мажоретки от 7 града, разпределени в четири възрастови групи, съобщи Емилия Спасова, директор на ОДК – Пазарджик.  Те ще се състезават  в четири категории: марш-парад 100 метра с батон, марш-парад 100 метра с пом-пони, композиция с батон и композиция с пом-пони на сцена. Пазарджишкият  мажоретен състав „Мистерия” при Общински детски комплекс  ще се състезава във всички възрастови групи с над 120 деца.
Освен за 1-во, 2-ро и 3-то място мажоретните състави ще се борят и за специалните награди за най-чаровна мажоретка; оригинална хореография;  визия;  специалната награда на Общински детски комплекс – Пазарджик и най – голямата  награда – Приз  „Слънчева Бесапара’“.

Откриването на Мажоретния фестивал е от 17.30 часа пред Община Пазарджик на 28 май със специалното участие на Реми Тоин. Реми заедно с момичетата от Диско денс и мажоретен състав „Мистерия“ при Общински детски комплекс – Пазарджик и всички участници във фестивала ще танцува на световната сензация Jerusalema, която се превърна във вдъхновяващ символ на надеждата за хората, борещи се с вируса. Песента, която вдъхнови света да танцува, вдъхнови и нашите ръководители, които приеха танцувалното предизвикателстово и заедно с Реми подготвиха танц на надеждата и обединението.  След това започва състезателна категория марш-парад 100 метра с батон и пом-пон. На 29 май от 10.00 часа състезанието ще продължи в спортна зала „Васил Левски”.

Фестивалът е най-големия форум от този род в България и на него престижна съдийска комисия  ще оценява постиженията на всички мажоретни състави.