Сред най-честите оплаквания след прекарана ковид инфекция освен главоболието, отпадналостта, тревожността и промените в съня се оказва и косопадът. Това коментира д-р Виктория Зафирова, дерматовенеролог в ДКЦ „Софиямед“. Тя казва, че при голяма част от пациентите й, предимно на възраст 30-50г., оплакванията от засилен косопад-при къпане, сушене на косата след баня, оредяване са се появили основно след прекарване на инфекцията.

Част от тях се оплакват и от себореен дерматит, белене на скалпа, известни сред хората като пърхот.

Сред една от иновативните процедури, която може да помогне в случай на косопад и след прекарана ковид инфекция, който се предлага и в специализирания кабинет по Естетична дерматология и дерматовенерология в „Софиямед“ е мезотерапията за коса.

„Това е процедура, която се извършва с набождане на скалпа в определена зона (хормонално активна или още андрогенна), на дълбочина 2 мм. Тя не е болезнена, за максимален ефект се препоръчват 12 процедури през 2 седмици на чиста коса. Мезотерапията води до изграждане на мрежа от нови кръвоносни съдове, което подобрява храненето на космения фоликул, и намалява възпалението, което е отговорно за косопада. Успоредно с това се правят изследвания на хормони и консултация с еднокринолог, за да се установят евентуални дефицити и да се работи по етиологията на проблема. Мезотерапията е изключително подходяща при сезонни косопади, които са типични и за пролетта, както и след химиотерапия и бременност. Тя е и превантивна мярка при мъже, които генетично са обременени от оплешивяване. Препоръчва се и на всички, който искат да имат здрава и гъста коса. В контекста на многото пациенти, преболедували ковид инфекцията, като страничен ефект получили косопад, процедурата е изключително подходяща за получаване на максимален ефект за сравнително кратко време“, коментира д-р Виктория Зафирова.

Специалистът уточнява, че пациенти, които преди прекараната инфекция не са имали проблеми с кожата сега идват за консултация в кабинета с оплаквания и от обриви и акне по лицето, гърдите или гърба.

„При тези пациенти прилагаме противовъзпалителни пилинги. Това са терапевтични пилинги на основата на нанотехнология – микрочас-тици, които проникват много дълбоко в кожата (до ниво ДНК), при нанасяне на относително малко количество продукт. Потискат възпалението, свиват разширените пори, намаляват омазняването на кожата и образуването на „черни точки“, т.е. действат срещу всички фактори отговорни за акнето. Това е буферна система, която сама се неутрализира в рамките на 10-12 часа (затова пациентът измива лицето или скалпа след 10-12 часа), иначе самата процедура по нанасянето им отнема Юминути“, уточнява дерматологът.

Системите за лечение чрез пилинг, които д-р Зафирова прилага са разработени от лекари от испанска фирма и са изключително насочени за работа само от лекари, не от друг медицински персонал. Тяхно огромно предимство, пред всички останали е, че могат да се прилагат и през летния сезон.

„Пилингите са много нежни към акнеичната, себорейна и розацейна кожа, като в същото време са достатъчно силни и агресивни, за да постигнат търсения терапевтичен ефект. Много е важно да се отбележи, че не зачервяват и не белят кожата (с изключение на феноловия пилинг, който се използва за подмладяване на кожата на лице, деколте и ръце) т.е. пациентът може да продължи да изпълнява ежедневните си задължения и да води пълноценен социален живот. Втора много важна особеност за тези пилинги е фактът, че могат да се прилагат и лятото – изключително удобство, особено за пациенти с горепосочените диагнози – акне, розацея, себореен дерматит и пигментации. Пациентът трябва да използва фотозащитен крем с висок фактор SPF 50+.Те са подходящи при акне и през пубертета и тийнейджърска възраст. Имат изключително висока поносимост и много добър ефект при комбинирана терапия с антибиотици и други медикаменти против акне, себореен дерматит, пигментации и розацея, както и фоликулитни възпаления по други части на тялото“, уточнява д-р Зафирова.

Своя час за консултация и провеждане на лечение с д-р Зафирова пациентите могат да запазят онлайн директно на сайта на „Софиямед“ – www.hospitalsofiamed. bg, секция Онлайн записване или на тел. 0888802131