На фона на южноафриканският хит “Jerusalema” мажоретките „Мистерия“- Пазарджик и Реми Тоин направиха впечатляващ старт на Десетото юбилейно издание на мажоретния фестивал „Слънчева Бесапара“.

https://www.facebook.com/andon.andonov.167/videos/4739294576086286/

Организатори са Община Пазарджик и Общински детски комплекс – Пазарджик под патронажа на кмета господин Тодор Попов и с финансовата подкрепа на общината. Участничките от Велико Търново, Свиленград, Пловдив, Карнобат и Пазарджик бяха поздравени от златното ни момиче Ренета Камберова, която им пожела успех в начинанието.

В тазгодишното  издание на Фестивала, се включиха мажоретки от 7 града, разпределени в четири възрастови групи, съобщи Емилия Спасова, директор на ОДК – Пазарджик.  Те се състезават и днес в четири категории: марш-парад 100 метра с батон, марш-парад 100 метра с пом-пони, композиция с батон и композиция с пом-пони на сцена. Пазарджишкият  мажоретен състав „Мистерия” при Общински детски комплекс се състезава във всички възрастови групи с над 120 деца.

Освен за 1-во, 2-ро и 3-то място мажоретните състави ще се борят и за специалните награди за най-чаровна мажоретка; оригинална хореография;  визия;  специалната награда на Общински детски комплекс – Пазарджик и най – голямата  награда – Приз  „Слънчева Бесапара’“.

Южноафриканският хит “Jerusalema” вдъхнови мнозина и се превърна в едно от най-интересните предизвикателства през годината. Хиляди хора танцуват на звуците, а клиповете се превърнаха в истински фурор. Песента на южноафриканския диджей се появява в края на миналата година и само за няколко месеца завладява света, точно както пандемията Ковид-19 и заразява всички с ритъма си.

Хитът печели световна слава и е гледан над 185 милиона пъти в Youtube. По-късно песента се превръща и в глобално танцово предизвикателство. През февруари миналата година анголска танцова трупа създаде видео #JerusalemaDanceChallenge, което показва танцови движения към песента. В годината на коронавируса видеоклипът се превърна в бягство от стреса и страха от заразата. Почти за една нощ много хора от полицейските управления в Африка до свещениците в Европа публикуваха свои собствени видеоклипове за танци, които повтарят хореографията.

Видеоклиповете с предизвикателството носят послание за надежда. Хора от всякакви националности и професии се включват в ритмичните движения. По време на карантината, предизвикателство носи радост в скучната рутина на хората. А видеоклиповете се споделят от милиони. Предизвикателството е известно като универсален химн на единството, пример за това как танцът сплотява в тези времена дори и с маска на лицето.

Днес състезанията продължават в спортна зала „Васил Левски“.