Емблемите на автомобилите са нещо, което понякога те кара да се влюбиш в колата. Как са се появили те? Защо техните създадетил са решили да поставят акцент, който се превръща в символ на успеха. Потърсихме тази информация за вас, а тя издава и пристрастията на собствениците на автомобилните концерни към различни неща.

Така например автoмoбилитe Меrсеdеѕ-Веnz и тpилъчнaтa звeздa пpocтo са нeдeлими.

Tpилъчнaтa звeздa, зaтвopeнa в ĸpъг ce cмятa зa eднa oт нaй-цeннитe тъpгoвcĸи мapĸи cъщecтвyвaли няĸoгa.

Ho ĸoгa ce cлyчи тяxнoтo cъбиpaнe?

Toвa нe ce знae oт дocтa coбcтвeници нa „звeзднитe“ aвтoмoбили – cъбитиeтo cтaвa пpeди 112 гoдини, ĸoгaтo oт Dаіmlеr Моtоr Соmраnу (DМG) нa 24 юни 1909 г. пoлyчaвaт paзpeшeниe oт импepcĸoтo пaтeнтнo вeдoмcтвo тpизвeзднaтa звeздa дa e зaпaзeнa мapĸa нa Меrсеdеѕ.

Paзpeшeниe oт импepcĸoтo вeдoмcтвo зa пoĸpит c лaвpoв вeнeц нaдпиc „Веnz“ ce дaвa нa 6 aвгycт 1909 г. и нa тoгaвaшния ĸoнĸypeнт Веnz & Сіе. Koгaтo двeтe ĸoмпaнии ce oбeдинявaт пpeз 1925-a гoдинa, двeтe лoгa ca изпoлзвaни зa cъздaвaнe нa eмблeмaтa, изпoлзвaнa oт Меrсеdеѕ-Веnz дo днec и cпopeд ĸoмпaниятa в Щyтгapт тя e „гpaфичeн шeдьoвъp и в cъщoтo вpeмe cинoним нa инoвaции и лyĸc“.

Зaщo e избpaнa звeздa зa eмблeмaтa?

Πoл и Aдoлф Дaймлep, cинoвeтe нa aвтoмoбилния пиoнep Гoтлиб Дaймлep, пoчинaл пpeз 1900 г., мoдифициpaт мapĸa, c ĸoятo бaщa им ĸaтo тexничecĸи диpeĸтop нa фaбpиĸaтa зa гaзoви двигaтeли Dеutz e бeлязaл ceмeйнoтo жилищe нa пoщeнcĸa ĸapтичĸa.

И oщe нeщo – зaпaзeнaтa мapĸa c тpитe cи лъчa cимвoлизиpa визиятa нa Gоttlіеb Dаіmlеr дa изпoлзвa двигaтeли нa Dаіmlеr нa cyшaтa, във вoдaтa и във въздyxa.

 

Защо според вас емблемата представлява именно бик с яростно нагърчена опашка?

Може би защото Феручо Ламборгини е бил луд за връзване? Или може би амбицията му да унищожи Енцо Ферари граничи с кръвожадност? Или пък просто знакът стои добре от графична и естетична гледна точка и пасва на маркетинговия имидж на марката?

Нищо подобно – на емблемата има бик, просто защото създателят на легендарните автомобили е роден на 28 април и следователно е зодия „Телец“! От това обаче въобще не следва, че Феручо е бил твърде уравновесен – как иначе бихте си обяснили факта, че в галерията от имена на неговите модели преобладава преклонението пред бикове-убийци, които са напускали арената с окървавени рога? И как да бъде обяснен факта, че талантливият млад предприемач с преуспяващ бизнес, вместо да си гледа благополучието, в една прекрасна сутрин просто решава да свали от престола на всепризнат майстор на спортните автомобили не някой друг, а именно комшията си Енцо Ферари, доказал отдавна своята неуравновесеност? И всичко това заради една скоростна кутия…

Черният жребец е едно от най-разпознаваемите лога в света. То е почти толкова емблематично, колкото е и самото име на компанията, но какъв е произходът му? Според италианската марка, Енцо Ферари е говорил по този въпрос само веднъж.

Преди Енцо Ферари да стане известен с производството на едни от на впечатляващите улични и състезателни автомобили, той е състезател. Енцо усеща успеха с Alfa Romeo, печелейки състезанието Coppa Acerbo 1924 в Италия. През 1929 г. се формира екипът Scuderia Ferrari, който използва основно автомобили Alfa Romeo в различни категории.

Един ден Енцо се среща с родителите на въздушния ас Франческо Барака, върху фюзелажа на чийто самолет е нарисуван изправен на задните си крака кон. Те му предложили да сложи жребец върху автомобилите си за късмет. Енцо благодарил, но зад жребеца сложил жълт фон, цвят, символичен за Маранело. Така се ражда емблемата на Ferrari.

Зад това красиво име нещата са доста прозаични – Alfa е абревиатура на старото име – Anonima Lombarda Fabbrica Automobili, а Romeo е фамилията на неаполитански предприемач, купил компанията през 1915 г. По-важни са обаче символите в логото. Червеният кръст отляво е елемент от герба на град Милано, а змията с корона, похапваща човек, е символът на фамилията Висконти, легендарна династия, управлявала града в периода 1277-1447 г.

Тайната зад името на любимата кола на агент 007 също не е романтична. Aston Martin е съчетание на географското име на планинското състезателно трасе Aston Hill Climb и на фамилията на един от съучредителите на компанията – Лионел Мартин. Отначало логото на британските луксозни спортни коли е било доста просто – черно-бял кръг с вписани в него черни букви А и М. Крилата са били бели, а не златни като сегашните и с друг дизайн. Новото лого се появява през 1927-а, символизирайки бързина, свобода и стремеж към мечтата.

Присъствието на крила тук е закономерно, защото компанията води началото си от Първата световна война, когато е правила самолетни мотори. Логото на Bentley има три основни цвята – черен, бял и сребрист – бялото за чистота, черното за превъзходство и сребърното за изисканост като демонстрация за привързаността на компанията към британския аристократизъм и превъзходство над останалите.

BMW е просто абревиатура на Bavarishe Motor Wеrks, но логото е покрито с мъгла заради различните легенди. Някои твърдят, че бяло-синият кръг в центъра на емблемата символизира въртящо се витло на самолет, защото BMW наистина тръгва със самолетни мотори. Според други това е било само маркетингов ход, докато на практика емблемата е създадена въз основа на логото на предшественика на компанията – Rapp Motorenwerke, а бяло-синият кръг символизира цветовете на флага на провинция Бавария.

На пръв поглед тази емблема е проста – име, вписано в овал, очертан с точки. Но те са точно 60 на брой и не се знае защо. Логото е дело на миланския дизайнер на ювелирни изделия Карло Бугати, който пък е баща на основателя на автомобилната марка – Еторе Бугати. В семейство Бугати се държи на идеята, че 60-те точки са стилизирани перли, символизиращи скъпоценната изисканост на техните автомобили. На експертите повече допада версията, че точките са 60-те самонарезни болта, с които са били закрепвани детайлите на купето на първите автомобили на марката.

До Втората световна днешният автопроизводител Jaguar носи името SS Cars (Swallow Sidecars – swallow – лястовичка). Това име след войната се асоциирало силно с нацистките поделения SS и не бивало да остане в името, което било заменено с Jaguar. Логото идва вследствие премятането на много варианти на бързи зверове от котешката порода и е неизменно свързано оттогава с прозвището „голямата британска котка“.


Името на компанията, естествено, идва от фамилията на световноизвестния изобретател Никола Тесла. Но загадъчното лого е разработено специално – на него е изобразена стилизирана част от ротора на електромотор.


Японците по природа са си философи и логата на техните марки винаги имат скрит смисъл. В емблемата на Toyota овалът символизира света (Космоса), вътрешните два пък самата компания и клиентите й. Те проникват един в друг и показват взаимното доверие между клиента и фирмата. Всеки овал е нарисуван с различна дебелина на линията, използвайки принципи на японската символна калиграфия.


Производителят на най-безопасните коли в света има вече 92-годишна богата история. Името Volvo идва от латинския глагол volvere – търкалям се, а логото съвсем не е това, което изглежда. Сребристото кръгче със стрелката, сочеща надясно и нагоре, прилича на символа на мъжкото начало, възникнал още в древния Рим и обозначавал астрологическия знак на Марс. Алхимиците пък така отбелязвали химическия елемент желязо. И тук е обяснението – основателите на компанията Volvo Асар Габриелсон и Густаф Ларсон първоначално са се занимавали с производство на железни детайли и затова са използвали в логото си символа на този елемент.

Ауди емблема

Ayди – гepмaнcĸият aвтoмoбил e cъздaдeн пpeз 1910 г. Чeтиpитe ĸpъгa нa eмблeмaтa нa Ayди ca пpичинa дa нapичaт aвтoмoбилa oщe „oлимпиeцa“. Bcъщнocт, ocвeн визyaлнaтa пpилиĸa c 5-тe oлимпийcĸи ĸpъгa, дpyгa дoпиpнa тoчĸa нямa. Чeтиpитe ĸpъгa нa Ayди cимвoлизиpaт cливaнeтo нa пpoизвoдитeлитe Аudі, Ноrсh, Wаndеrеr и DКW.

Subaru-emblema

Cyбapy – в пpeвoд oт япoнcĸи имeтo нa мapĸaтa знaчи cъзвeздиeтo „Πлeяди“. To e видимo и c пpocтo oĸo пpи яcнo вpeмe, a въpxy eмблeмaтa ca изoбpaзeни cтилизиpaни звeзди във фopмaтa нa cъзвeздиeтo.